Verrassende Stephens walst over landgenote in vrouwenfinale US Open en wint allereerste Grandslamtoernooi

Verrassende Stephens walst over landgenote in vrouwenfinale US Open en wint allereerste Grandslamtoernooi

Foto: AFP

De Amerikaanse Sloane Stephens (24) heeft zaterdagavond de vrouwenfinale van de US Open gewonnen. Stephens versloeg haar jongere landgenote Madison Keys (WTA-16) in twee sets: na precies een uur werd het 6-3 en 6-0. Voor Stephens (WTA-83) is het haar allereerste triomf in een Grand Slam-toernooi.

Het lag op voorhand al vast dat dit een historische tennisavond zou worden, want beide Amerikaanse dames hadden nog geen enkel Grandslamtoernooi op hun naam staan. Stephens, die in de halve finale niemand minder dan Venus Williams versloeg, haalde al één keer de halve finale van de Australian Open (2013). Daar slaagde Keys in 2015 ook in. Vanaf het begin gaf Stephens echter de betere indruk van de twee. Keys stribbelde aanvankelijk nog tegen, maar kon niet verhinderen dat Stephens de eerste set met een degelijke 6-3 won.

Stephens erop en erover

De 24-jarige vrouw uit Florida ging in de tweede set erop en erover: Stephens pakte punt na punt. Keys, die in de eerste ronde onze landgenote Elise Mertens uitschakelde, had geen antwoord in huis toen Stephens al vroeg een breakpoint haalde. Bij tussenstanden van 4-0 en 5-0 sleepte Keys nog enkele keren een deuce uit de brand, maar verder was het eenrichtingsverkeer: Stephens won de tweede set met 6-0 en stelde zo haar allereerste eindwinst in een Grandslamtoernooi veilig.

Verrassende Stephens walst over landgenote in vrouwenfinale US Open en wint allereerste Grandslamtoernooi
Foto: AFP

Koele Stephens verbaast de wereld

Sloane Stephens werd aanvankelijk bestempeld als de ‘nieuwe Serena Williams’, tot ze vorig jaar hard getroffen werd door blessureleed. Begin 2017 lag ze nog in de lappenmand door een blessure aan haar linkervoet. Pas begin juli, op Wimbledon, speelde Stephens voor het eerst in bijna een jaar een tenniswedstrijd. “Op 23 januari werd ik geopereerd aan mijn voet. Als iemand me toen had verteld dat ik de US Open zou winnen, had ik “onmogelijk” gezegd”, zei de opvallend rustige Stephens in de interviews na de finale.

“Ik heb hier een fantastisch team achter me gehad. Mijn moeder is er altijd geweest voor me. Toen ze me op 11-jarige leeftijd voor het eerst naar een tennisacademie stuurde, zei één van de trainers dat ik op z’n best een tweederangsspeler zou zijn. Dat bewijst dat ouders altijd hun kinderen moeten steunen, want dat heeft mijn moeder gedaan en nu staan we hier. Alles moest op zijn juiste plek vallen om dit te laten gebeuren, en dat is de laatste paar weken het geval geweest. Dat Madison (Keys, nvdr) hier vandaag naast me staat, maakt het nog specialer. Zij is één van mijn beste vrienden hier en de reis die we allebei hebben afgewerkt om op dit niveau in de finale te komen is lang en zwaar geweest.”

Corrigeer