Deze vrouw helpt je van vervelende beestjes af in haar salon

Deze vrouw helpt je van vervelende beestjes af in haar salon

In haar luizensalon maakt Lien Qucakels de hoofden luizenvrij. Foto: pvw

Machelen -

Negen maanden lang doorkruiste Lien Quackels ons land om luizen te bestrijden. Inmiddels staat de wagen geparkeerd in de garage en opende ze met Itchy afgelopen weekend de eerste luizenbestrijdingspraktijk in de Leeuwerikenstraat in Machelen.

Lien Quackels uit Machelen is een 34-jarige moeder van twee dochters. Net zoals vele andere jonge kinderen kregen ook Liens dochters geregeld te maken met een jeukende hoofdhuid. De oorzaak? Luizen. Lien ging op zoek naar advies en expertise om het weerkerende probleem grondig aan te pakken, maar vond amper hulp in eigen land. Zo daagde het idee om zichzelf te specialiseren. Lien trok naar Amerika en volgde er aan het Shepherd Institute een intensieve opleiding tot luizenexperte.

Pioniersrol

“Amerika speelt een pioniersrol in de luizenbestrijding”, zegt Lien. “Kinderen met luizen zijn in de meeste Amerikaanse scholen niet welkom, waardoor de ‘luizensalons’ daar al meer zijn ingeburgerd.”

Na een week mocht Lien zich de eerste Belgische luizendeskundige noemen en sinds januari rijdt ze – in bijberoep – het land rond om mensen van die vervelende bijtende beestjes af te helpen. Uiteindelijk kreeg Lien zoveel aanvragen dat ze besloot om een eigen salon te openen in Machelen. Dat opende afgelopen weekend in de Leeuwerikenstraat de deuren.

Uitkammen

“Met Itchy wil ik gezinnen helpen door professioneel advies en hulpverlening aan te bieden. Ik werkt volgens de Amerikaanse Shepherd-methode. Dat is een uitgebreide, gestructureerde uitkambeurt, zonder gebruik te maken van giftige producten. Een behandeling kan een tot vier uur in beslag nemen, afhankelijk van het haartype en de omvang van de besmetting. Na de behandeling volgen nog gemiddeld twee controles, tot er geen enkele neet of luis meer gevonden wordt. Maar een garantie dat je nooit meer luizen krijgt, is er nooit. Daarom is het belangrijk om preventief aan de slag te gaan. Zo kan je je haren in een dot of vlecht doen wanneer je naar school of de jeugdbeweging gaat en eenmaal per week met een luizenkam door het haar gaan.”

Lien wilt met Itchy ook het taboe rond luizen doorbreken. “Want in heel veel gezinnen, scholen of verenigingen blijft een luizenprobleem onbespreekbaar. Ik werk daarom samen met scholen. Elke school zou volgens mij over een ‘kriebelteam’ moeten beschikken, waarbij ik vrijwilligers opleid om besmetting zo snel mogelijk vast te stellen en te bestrijden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees