VIDEO. Duizenden mensen zien zeepkisten legendarische berg afdonderen

Tom Waes vloog even tijdens zijn afdaling. Foto: pma

Kluisbergen -

De Red Bull Zeepkistenrace werd een overrompeling. Rond 15 uur moest de organisatie de toegang sluiten, de Kluisberg was eivol. Ongeveer 25.000 mensen kwamen kijken hoe zelfgemaakte kisten de steile helling naar beneden sjeesden.

 

Tom Waes was de eerste die het parcours testte. Vooraf konden we hem even spreken. “De kasseistrook is de gevaarlijkste plek” zegt hij. “Daar gaan ze vliegen. Ik ga voorzichtig naar beneden, ik heb woensdag opnames.” En Tom had gelijk. Bij zijn afdaling ging hij letterlijk de lucht in op de kasseistrook. Gelukkig was zijn zeepkist sterk gebouwd of hij ging over de kop. De organisatie besliste extra bochten in te lassen om de snelheid te temperen. Door die ingreep was er maar één echte crash, maar wel een zware. Voodoo Hot Rod, de zesde deelnemer, maakte een salto en belandde op zijn hoofd. De piloot werd afgevoerd naar het ziekenhuis voor controle en volgens de organisatie is alles in orde met hem.

De jonge Seppe uit Kluisbergen zag alles gebeuren. “Het is jammer voor hem, want hij ging heel snel”, zegt Seppe. “Door die val kan hij nu niet winnen. Hij vloog door de lucht en landde ondersteboven.” De andere teams waren voorzichtiger. Zowat iedereen raakte zonder kleerscheuren beneden. Aan de kasseien treffen we Fabio, Glenn, Filip en Tamara, mét een fles bubbels. “Een zeer leuk initiatief”, zeggen ze in koor. “En we staan op een goede plek.” En die plekjes waren duur. De Kluisberg was volledig overrompeld. Rond 15 uur besliste de organisatie op vraag van de politie de toegang te sluiten. “Er zijn 10.000 voertuigen, zeker 25.000 mensen” zei de politie. “De verzadiging was bereikt, 90 procent van de plaats is ingenomen. Er moet ook wat ruimte zijn om in geval van calamiteiten te kunnen werken.” De organisatie zette een extra weide open om iedereen meer ruimte te geven.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees