Rafael Nadal overklast in finale kansloze Anderson en wint zijn derde US Open

Rafael Nadal heeft voor de derde maal in zijn carrière de US Open gewonnen. De Zuid-Afrikaan Kevin Anderson was zondag meer dan een maatje te klein. De Spanjaard won al bij al eenvoudig in drie sets: 6-3, 6-3, 6-4. De 31-jarige Nadal mag zo al voor de zestiende keer een grandslamtitel in zijn prijzenkast steken.

Anderson (ATP 32) stond zondag in New York voor het eerst in zijn loopbaan in een finale van een grandslamtoernooi. Dat het geen gemakkelijke opgave zou worden tegen de nummer een van het mannentennis was een understatement. Het grote klasseverschil was tijdens de finale op Flushing Meadows dan ook heel duidelijk.

Na iets minder dan 2.30 uur spelen mocht Nadal de hoofdprijs in het Arthur Ashe stadion in de lucht steken. Het is al de tweede grandslamtitel voor de Spanjaard dit jaar nadat hij eerder al voor de tiende keer zegevierde op Roland Garros. In de finale van de Australian Open begin dit jaar was de Zwitser Roger Federeren te sterk. Nadal won eerder al in New York in 2010 en 2013.

Deze overwinning maakt Nadal overigens meer dan 50 miljoen dollar rijker.

Rafael Nadal overklast in finale kansloze Anderson en wint zijn derde US Open
Foto: Photo News

In zijn uitgebreide dankwoord, uitgesproken in het Engels en Spaans, vergat Rafael Nadal na zijn zege op de US Open zijn oom Toni uiteraard niet. De man die hem op driejarige leeftijd een tennisracket in zijn hand stopte en hem daarna naar de internationale top begeleidde.

“Zonder hem had ik hier niet gestaan”, erkende Nadal nadat hij voor de derde keer de US Open had gewonnen. “Ik kan hem niet genoeg bedanken. Hij is één van de belangrijkste personen in mijn leven.”

Toni Nadal nam in New York afscheid van zijn reizend bestaan als privécoach en vertrouwensman van zijn wereldberoemde neef. Hij blijft voortaan thuis. “Het is voor mij een onvoorstelbaar jaar geworden”, blikte Rafael Nadal gelukzalig terug. “Ik heb gewonnen op Roland Garros, ik ben weer nummer één van de wereld en pak nu ook hier in New York de titel. En dat na een paar jaar vol met blessures en matige prestaties. Mijn oom Toni heeft me altijd gesteund en gestimuleerd. Vooral dankzij hem ben ik nu weer terug aan de top.” Nadal bedankte ook het ‘leven’ zelf. “Voor de kans die ik heb gekregen om terug te komen op het hoogste niveau.”

Nadal roemde tevens zijn Zuid-Afrikaanse tegenstander Anderson. “Hij is een groot voorbeeld. Hij heeft zware blessures gehad, maar is beter dan ooit teruggekomen.” Anderson (31) noemde Nadal op zijn beurt een ware kampioen. “Ik weet dat we van dezelfde leeftijd zijn, maar ik heb het gevoel dat ik mijn hele tennisleven al naar hem zit te kijken. Rafa is altijd mijn idool geweest. Hij is één van de grootste ambassadeurs van het tennis.”

Corrigeer