Antwerps gouverneur Cathy Berx ziet aantal verkeersdoden dramatisch stijgen:

“Hoeveel jonge mensen willen we nog offeren op het altaar van koning auto?”

“Hoeveel jonge mensen willen we nog offeren op het altaar van koning auto?”

Als het zo voortgaat, zullen we op het einde van dit jaar meer dan tien dodelijke verkeersslachtoffers meer tellen dan in 2016 in de provincie Antwerpen. “De cijfers lijken nu al dramatisch”, zegt gouverneur Cathy Berx. “Bijkomende strenge maatregelen zijn nodig. We kunnen niet blijven wachten.”

Het voorbije weekend was opnieuw dramatisch op de weg in Vlaanderen. De jonge fietsers Gilles Dierckx en Julie Roelens werden doodgereden door bestuurders die te veel gedronken hadden en, vermoedelijk om dat te verdoezelen, vluchtmisdrijf pleegden.

LEES MEER: Dronken bestuurder die zaterdag 18-jarige doodreed is vrij onder voorwaarden

De ongevallen komen hard binnen bij de Antwerpse gouverneur Cathy Berx. Zij vroeg de cijfers voor haar provincie op en stelde vast dat we op weg zijn naar erg zware cijfers dit jaar. “In 2016 waren er in de provincie Antwerpen maar liefst 57 dodelijk verkeersslachtoffers te betreuren”, aldus Berx. “Tot en met juli van dit jaar verloren al 40 mensen het leven in en door het verkeer. De cijfers van augustus zijn pas over enkele dagen en die van september pas half oktober bekend, maar lijken nu al dramatisch. Als de cijfers zich zo doorzetten, tellen we dit jaar meer dan tien dodelijke verkeersslachtoffers meer dan vorig jaar.”

Radeloos en moedeloos

Tot en met juli van dit jaar vielen er al elf dodelijke verkeersslachtoffers in de provincie Antwerpen tijdens de weekends. Van augustus en september zijn er nog geen officiële cijfers, maar zeker is dat het aantal slachtoffers op dit moment al ongeveer even hoog ligt als in heel 2016 (19).

“Het is om radeloos en moedeloos van te worden”, aldus Berx. “Hoeveel (jonge) mensen willen we nog offeren op het altaar van koning auto en bestuurders onder invloed en/of te snel rijdende chauffeurs? Meer dan eens wordt duidelijk dat veel controleren en de pakkans verhogen helaas niet volstaan, want van januari tot en met juli 2017 werden er ongeveer 50.000 alcoholtesten meer uitgevoerd dan in dezelfde periode in 2016. Een mentaliteitswijziging en veel meer sociale controle blijven noodzakelijk. Ook daar kunnen we, hoe cruciaal ook, helaas niet op blijven wachten.”

Alcoholslot

Berx pleit dan ook voor bijkomende strenge maatregelen. “Maatregelen die het materieel onmogelijk maken om nog langer een auto te besturen wanneer men onder invloed is. Een alcoholslot en automatische snelheidsbegrenzer voor elke auto zijn het absolute minimum.”

De Antwerpse gouverneur richt zich ook tot de burgers. “Drinken en rijden gaan niet en gaan nooit samen. Grijp in wanneer een persoon onder invloed de baan op wil, vraag aan wie alcohol bestelt of hij/zij met de auto is en wijs hem/haar op zijn/haar verantwoordelijkheid. Veel belangrijker dan cijfers en statistieken zijn de tragedies en voor altijd gebroken levens van ouders, broers, zussen, vrienden voor wie het leven nooit meer hetzelfde zal zijn.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees