5.500 deelnemers van Levensloop brengen 170.000 euro op

5.500 deelnemers van Levensloop brengen 170.000 euro op

Meter Lize Feryn (rechts) bracht een bezoek aan de Rhizo-stand tijdens Levensloop. Foto: vkk

Kortrijk -

De jongste editie van Levensloop was met meer dan 5.500 deelnemers een schot in de roos. De opbrengst, zo'n 170.000 euro, is bestemd voor de strijd tegen kanker.

5.525 deelnemers wandelden of liepen afgelopen weekend voor Levensloop op de site van de Lange Munte in Kortrijk. Dat waren er 1.200 meer dan vorig jaar. De opbrengst klokt voorlopig af op 162.741,30 euro. Maar niet alles is geteld. Voorzitter van Levensloop Kortrijk Koen Byttebier is dan ook een gelukkig man. “Ook het opgehaalde bedrag zal duidelijk hoger zijn dan vorig jaar. We gaan richting 170.000 of meer.”

Het aantal vechters dat deelnam, mensen die strijden tegen kanker, ging naar 99. Dat is twintig meer dan vorig jaar. Niet iedereen van hen liep mee, maar toch werd iedereen verwend. Bedrijven, scholen en instituten droegen hun steentje bij. In totaal is afgeklokt op 73 teams wat ook meer is dan vorig jaar. Naast deze teams bevolkten veel vrijwilligers de tenten naast het parcours, de klok rond.

Kuurne nam voor de eerste keer deel aan Levensloop. “Ook ons sociaal huis en een woon-zorgcentrum deden mee”, zegt burgemeester Francis Benoit. “Ik hield eraan zelf een aantal rondjes mee te lopen. Dit initiatief is erg waardevol.”

Unieke ervaring

In de Rhizo-tent, traditioneel is de school present met heel wat deelnemers, kon je je haar laten bijknippen ten voordele van Levensloop. Actrice en meter van het evenement Lize Feryn bracht haar nichtje mee. “Zelf lopen zat er niet echt in”, zegt Feryn. “Ik probeerde me op een andere manier nuttig te maken en hier zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Op zondag kwam ook peter Nesten.”

Feryn verloor haar mama aan kanker en de organisatie is haar heel genegen, hoewel dit telkens een emotioneel moment is. Vooral naar de avond toe als de duizenden lichtjes branden langs het parcours.Dan is de stemming er één van ‘we zijn onder ons’.

Geen rokers langs het parcours

“Dit maakt Levensloop zo uniek”, zegt Byttebier. “We vroegen de bezoekers bijvoorbeeld niet te roken. Ik vermoed dat meer dan 95 procent van de bezoekers deze vraag respecteerde. Iedereen gaf het beste van zichzelf. Ik kan als voorzitter deze editie mooi afronden.”

Byttebier kreeg een paar jaar geleden zelf de diagnose van kanker. Alles liep goed af. Eén team was niet aanwezig op de terreinen van De Lange Munte. De vechter in kwestie moest weer opgenomen worden in het ziekenhuis. Een aantal vechters waren er deze editie ook niet meer bij. Kanker stopt niet na Levensloop. In 2018 komt er een nieuwe editie.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio