Geen brandverzekering bij verwoestende woningbrand: gezin heeft werkelijk niets meer

De brand begon in de middelste woning, en legde in minder dan een half uur het leven van drie gezinnen volledig in de as . Foto: hsb

Tielt-Winge -

Een nachtmerrie. Zo beschrijven de bewoners hun nacht, nadat ze maar nét op tijd konden ontsnappen uit een brand die drie woningen in de as legde.

LEES OOK: VIDEO. Vijftien personen dakloos na uitslaande woningbrand in Tielt-Winge

De brand ontstond iets voor twee uur 's nachts in de Heuvelstraat nummer 33 in Tielt-Winge, waar een koppel met een kindje van twee jaar oud woonde. “We werden door de buren wakker geklopt en geroepen”, zegt Nancy, die in de aanpalende woning aan de linkerzijde woont met haar gezin van zes. “Ik heb mijn kinderen geroepen, en we zijn door de rookwolk en een brandende trap naar beneden gelopen. Ineens stond ik buiten, zonder goed te weten hoe. Het ging zo snel dat ik amper nog weet wat ik gedaan heb.”

Rook ingeademd

Ook de zes bewoners van het pand rechts van nummer 33 konden ontsnappen. Tegen de tijd dat iedereen buiten stond, sloegen de vlammen uit de ramen en het dak. “We hoorden de elektriciteitskasten knallen, zagen witte en blauwe lichtflitsen van de vonken die eraf schoten. Een horrorfilm, ik kan het niet anders beschrijven”, aldus Nancy.

De brandweer was snel ter plaatse, maar het vuur verspreidde zich zo snel dat er niets tegen te beginnen was. Amper een half uur later lagen de drie woningen bijna volledig in de as en stonden vijftien bewoners op straat. Ze werden met verschillende ziekenwagens overgebracht naar het ziekenhuis waar ze zuurstof toegediend kregen. De meesten mochten na twee uur alweer uit het ziekenhuis vertrekken. Enkel het kindje van twee jaar oud was er erger aan toe. Het peutertje had te veel rook binnen gekregen en ook de neushaartjes waren verbrand. Maar uiteindelijk mocht ook dat gezin maandagnamiddag uit het ziekenhuis vertrekken.

Puppy’s dood

Uit de rechtse woning kon de brandweer ook een kat en twee chihuahuas redden. Een van de hondjes werd zelfs beademd door de brandweer. Voor de huisdieren van de andere twee gezinnen was er minder goed nieuws. Twee parkieten en twee chihuahuapuppys van amper tien weken oud overleefden de brand niet. Eén poes is nog vermist. “Ik treur enorm om mijn twee puppy's, maar ben toch ook opgelucht. Mijn gezin is ongedeerd uit de brand geraakt, en dat is het belangrijkste”, zegt Nancy.

Niet verzekerd

De drie gezinnen zijn alles kwijt. De huizen liggen volledig in de as. Een drama voor het gezin van Nancy, want zij hadden geen brandverzekering. “Die kregen we niet van de verzekeringen, omdat het huis volgens hen niet genoeg in orde was”, zegt Nancy. Burgemeester Rudi Beeken bevestigt dat de drie woningen - die verhuurd werden als sociale woningen - niet meer aanvaard werden door het sociaal verhuurkantoor omdat ze in slechte staat waren.

“De eigenaars verhuurden nu via een privékantoor, en beschikten over een brandverzekering voor het gebouw. Het lijkt me dus eigenaardig dat de verzekering geen brandverzekering zou geven aan de huurders, terwijl de eigenaars er wel een kregen.” Mogelijk heeft het ontbreken van de brandverzekering ook te maken met financiële problemen. “Maar uiteindelijk doet dat er niet toe. Deze mensen zijn alles kwijt en we gaan hen de komende dagen zo goed mogelijk proberen te helpen. Voorlopig kunnen ze de nacht doorbrengen in de sporthal, en we zoeken nog naar betere noodopvang.”

Naar de oorzaak van de brand is het voorlopig nog gissen, maar het gaat zeker niet om kwaad opzet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees