Alfred Gadenne (71) was sinds 2006 burgemeester

Burgemeester Moeskroen zou zijn vermoord door zoon ontslagen ambtenaar

Alfred Gadenne, de CDH-burgemeester van Moeskroen, is gisterenavond met een mes vermoord op de begraafplaats recht tegenover zijn woning. De dader zou een 18-jarige inwoner van de gemeente zijn.

Volgens de Waalse krant Sudpresse is de moord op de burgemeester van Moeskroen een wraakactie. De achttienjarige N.D. zou de dood van zijn vader hebben willen wreken. Die werkte op de dienst bevolking van de gemeente Moeskroen. Twee jaar geleden is de man ontslagen. Belga meldt dat de vader ook werkte als vrijwillige brandweerman.

De gemeenteambtenaar zou na zijn ontslag in een depressie zijn geraakt. Uiteindelijk zou hij uit het leven zijn gestapt. Zijn zoon heeft nu wraak genomen door de burgemeester te vermoorden, melden verschillende Waalse media. Dat nieuws is nog niet bevestigd door het parket.

De verdachte wordt in de loop van dinsdag ondervraagd door de onderzoeksrechter. In de nacht van maandag op dinsdag werd al een autopsie uitgevoerd op het lichaam van Gadenne.

Kerkhof sluiten

Burgemeester Gadenne woont in zijn gemeente recht tegenover het kerkhof dat hij zelf beheerde. Het is dan ook de gewoonte van de burgervader van Moeskroen om de twee ingangen van de begraafplaats elke ochtend te openen en ’s avonds te sluiten.

Dat deed hij maandagavond ook rond 20 uur, nog nagenietend van zijn jaarlijks aperitief voor de inwoners van zijn gemeente, maar het liep vreselijk verkeerd. Gadenne werd aangevallen met een mes en de keel overgesneden, bevestigt Christian Henry, procureur des Konings van Doornik-Bergen. Hij overleefde het niet.

Burgemeester Moeskroen zou zijn vermoord door zoon ontslagen ambtenaar
Foto: Het Nieuwsblad

De politie stelde meteen een veiligheidsperimeter in en kon een verdachte oppakken. Die is wel een verdachte opgepakt omdat “hij zou hebben deelgenomen aan bepaalde feiten”, aldus het parket.

Gadenne was sinds 2006 burgemeester en werd 71 jaar. Behalve burgemeester was hij ook gedeputeerde in de Waalse regering.

Minuut stilte en rouwregister

Tal van inwoners van Moeskroen staan sinds dinsdagochtend aan te schuiven aan het gemeentehuis om het rouwregister te tekenen. In de gemeentescholen werd dinsdag om 10.00 uur een minuut stilte gehouden.

In het gemeentehuis is dinsdag ook een cel opgericht om psychologische bijstand te verlenen aan het gemeentepersoneel. Een groot deel van het personeel is in shock na het vernemen van het nieuws over de moord.

De gemeenteraad van Moeskroen kwam dinsdagochtend samen, maar duidde nog geen plaatsvervangende burgemeester aan. Mogelijk wordt schepen Brigitte Aubert (cdH) aangeduid als plaatsvervanger. Verwacht wordt ook dat de volgende gemeenteraad, die normaal zou plaatsvinden op 25 september, uitgesteld wordt.

Veel reacties: “Verdriet is immens”

CDH-voorzitter Benoit Lutgen reageert op Twitter geschokt op het overlijden van zijn trouwe partijgenoot. “Mijn verdriet is immens”, schrijft hij. “Ik druk mijn medeleven uit aan zijn naasten.” Lutgen is afgelopen nacht naar Moeskroen gegaan, enkele uren nadat hij het overlijden van burgemeester Alfred Gadenne vernomen had.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees