Ze is 88 jaar maar deze Vlaamse trekt nog van blokhut naar blokhut in Noorwegen

Ze is 88 jaar maar deze Vlaamse trekt nog van blokhut naar blokhut in Noorwegen

Brigitta Simoens (links): “Ik heb nog lang geen zin om naar huis te gaan.” Foto: if/tlg

Ieper / Gent -

Een 88-jarige Gentse dame is bezig aan een trektocht door Noorwegen. Ze gaat van blokhut naar blokhut en beleeft de mooiste reis van haar leven. “Ik voel me nog perfect gezond, dus waarom zou ik het niet doen?”

De meeste mensen van haar leeftijd zijn blij als ze hun boodschappen nog zelf kunnen doen. Maar de 88-jarige Brigitta Simoens is momenteel door Noorwegen aan het trekken. Ze geniet van de landschappen en eet verse forel buiten aan haar blokhut. “Het is hier prachtig”, zegt ze. “Ik houd een dagboek bij waarin ik noteer waar ik ben geweest en wat ik er heb gedaan. Die Noorse plaatsnamen schrijf ik trouwens maar beter op als ik ze wil onthouden.” (lacht)

Brigitta werd 88 jaar geleden geboren in Ieper. Liefst twaalf adressen later woont ze in Gent. Ooit was ze doktersvrouw, maar dat huwelijk liep op de klippen. De voormalige zakenvrouw, die een eigen groothandel runde, benadrukt niettemin dat ze al een mooi leven heeft gehad. Alleen voor reizen had ze liever wat meer tijd gemaakt.

Wassen in de blokhut

Toen haar zoon en zijn vriendin haar vroegen om met hen door Noorwegen te trekken, aarzelde de kranige tachtiger dan ook niet lang. Iets meer dan een week geleden nam ze vanuit Gent de boot naar de Noorse havenstad Brevik. Intussen heeft ze al in drie verschillende blokhutten geslapen. “De ene al iets deftiger dan de andere. In de tweede heb ik me toch iets minder gewassen. (lacht) Maar, echt waar, het maakt me niet uit. Ik heb geen luxe nodig om te genieten.”

Ze is 88 jaar maar deze Vlaamse trekt nog van blokhut naar blokhut in Noorwegen
Brigitta geniet met volle teugen. Foto: if/tlg

Genieten. Het woord valt in bijna elke zin die Brigitta uitspreekt. Dat doet ze namelijk met volle teugen, in de Noorse natuur. “Weet u dat ik daarnet vóór onze houten hut een verse forel van op de grill zat te eten, meneer? Dat is toch geweldig? Ik denk niet dat het nog veel beter wordt, om eerlijk te zijn.”

Ongerepte natuur

Brigitta bezocht ook kerken en trok de ongerepte natuur in. “Noorwegen heeft alles en ik wil alles zien. Alleen de bergen raak ik niet meer op. De Noren zijn trouwens heel vriendelijk. Alleen denk ik niet dat ze veel werken. Ze genieten hier zelf ook vooral, precies.” (lacht)

Brigitta vertelt het allemaal met vreugde in haar stem. “Vanavond gaan we naar een tangofestival. Mijn zoon en zijn vriendin gaan dansen. Dat zou ik vroeger ook gedaan hebben. Nu niet meer. Nu ga ik genieten van de dansende mensen rond me.”

Geen enkel kwaaltje

Dat haar trip behoorlijk ongewoon is voor iemand van 88 jaar, beseft Brigitta zelf ook wel. “Maar ik voel me opperbest dus waarom zou ik het niet doen? Ik heb geen enkel kwaaltje. Ik heb ook echt nog geen zin om naar huis te gaan. Je weet nooit wat de toekomst brengt.”

En dat mag u letterlijk nemen, want de trip verloopt zonder veel planning. Het enige wat vastligt, is dat ze op 24 september in Bergen terugkeert naar huis. “Voor de rest nemen we het hier zoals het komt. Dolce far niente. Maar dan in Noorwegen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees