Luid protest tegen sluiting Kortrijkse Groothandelsmarkt

Luid protest tegen sluiting Kortrijkse Groothandelsmarkt

De handelaars zetten druk en posteerden zich tijdens de gemeenteraad maandag achter de gemeenteraadsleden. Foto: vkk

Kortrijk -

De stad Kortrijk steekt de handelaars de dolk in de rug. De handelaars van de Kortrijkse Groothandelsmarkt in Heule staan op straat, zeggen de oppositie en de handelaars zelf. Ze zetten maandagavond hun eis tot blijven kracht bij in de gemeenteraad.

Op 1 augustus 2018 moet volgens het Kortrijkse stadsbestuur de honderdjarige Kortrijkse Groothandelsmarkt (KGM) verdwijnen. “De handelaars moeten plaats ruimen voor vuilniswagens met als gevolg dat zij hun handelszaak moeten sluiten en werkloos worden. Veel lokale handelaars zullen problemen hebben om zich te bevoorraden van verse groenten en fruit. Kortrijk is toch groot genoeg om vuilniswagens ergens te stellen?”, zeggen zowel de Kortrijkse oppositie als de handelaars van de KGM. Ze zetten maandagavond hun zwaar ongenoegen in de verf tijdens de Kortrijkse gemeenteraad. Matti Vandemaele (Groen) hakte in op het stadsbestuur, net als Pieter Soens (CD&V). Ze werden lijfelijk in de rug gesteund door een veertigtal handelaars van de KGM die zich verspreidden achter de Kortrijkse gemeenteraadsleden en er geduld werden. Zij moesten alvast rechtstaand veel geduld oefenen want hun punt kwam pas laat aan bod.

100 jobs in gevaar

“De handelaars worden aan het lijntje gehouden”, zegt Pieter Soens. “Wij draaien even de feiten om. Moest de stad zoeken naar een alternatief voor de vuilniswagens, dan kunnen de handelaars op de KGM blijven.”

Frank Masselis is eigenaar van één van de boxen op de KGM. Eigenaars kunnen er blijven. “Van oudsher al bestaat deze markt”, zegt Masselis. “De stad wil maar niet begrijpen dat onze magazijnen onlosmakelijk verbonden zijn met de markt die er gehouden wordt. Wij zijn inderdaad naar de rechter gestapt en wachten af. Neen, een alternatief zoeken wij niet. Wij willen er blijven, punt uit. Honderd jobs zijn hier in gevaar.”

Petitie gestart

Schepen van Economie Rudolf Scherperee l(N-VA) en kop van jut – hij kreeg een ajuin in plaats van een appel – houdt voet bij stuk. “Ik verbind me ertoe een andere locatie te zoeken. Maar de activiteiten op de site nemen af. In 1986 waren er 65 verkopers, vandaag nog 21. De markt vindt drie keer per week plaats, gedurende enkele uren. Het merendeel van de handelaars heeft al andere plannen, zo blijkt. Maar mijn deur blijft open. We bekeken al een andere plaats voor het stadsdepot maar de financiële lasten zijn te zwaar.”

De terreinen van Van Marcke in de Weggevoerdenlaan blijken alvast geen goed alternatief. De handelaars startten een petitie. Dinsdagavond was er overleg. Stad en handelaars blijven op hun standpunt.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio