De Brabantdam in Gent herademt: nog 1 van 59 panden te huur

Gent - De zon schijnt weer in de Brabantdam: na drie zwarte jaren door lange wegenwerken staat nog slechts één pand te huur in de hele straat. Een hotel, een toprestaurant en een brug naar De Krook brengen nog verbetering. “We hebben het overleefd”, zuchten de winkeliers.

Een wandeling door de Brabantdam was de voorbije jaren geen opbeurende ervaring. Het ene ‘te huur’ bordje na het andere, hardnekkige leegstaande panden, drie jaar lang werfputten, kranen en overal camionettes... De winkelstraat was ten dode opgeschreven, klonk het.

Vijf maanden na het einde van de heraanleg leeft de Brabantdam weer op. De transformatie valt op: van de 59 commerciële panden tussen de Vogelmarkt en het Lippensplein staat er geen enkel nog onbestemd leeg en staat slechts één pand te huur. Al de rest is volzet, wordt binnenkort ingevuld of is opgenomen in een verbouwing.

“Sinds augustus is inderdaad bijna alles volzet. We hadden een vijftal panden te huur in de straat, maar die zijn allemaal weg”, zegt Luc De Clercq van immokantoor Center Office, dat in de Brabantdam zit. “Waarom nu plots? Ondernemers huren niet in straten die openliggen. Die impact onderschat men soms.”

Kraakpand

Het werk in de Brabantdam is nog niet af. De toekomst voor de winkelstraat ziet er echter hoopgevend uit. Een sterrenrestaurant uit het Brusselse heeft plannen om zich in de straat vestigen. De Braempoort wordt na jaren leegstand verbouwd tot een hotel met 84 kamers. Volgend voorjaar wordt nog een brugje naar De Krook gelegd vanuit de Brabantdam.

En ook een andere stadskanker, een groot pand vlakbij het Lippensplein dat lang geteisterd werd door krakers, herleeft. Het wordt verbouwd tot appartementen en nieuwe winkelruimtes.

“Ja, het ziet er hier opnieuw goed uit. Er zijn veel nieuwe winkels, er is meer passage, er wordt weer meer geleefd.” Sybille Impens gelooft zo hard in de Brabantdam dat ze na drie jaar wegenwerken nog eens heel haar boetiek Carrément aan het vernieuwen is. “Een zware investering. Maar ik zie het hier volledig zitten. De drive van de Brabantdam is terug.”

Circulatieplan

De opluchting in de straat is groot. “Het waren zware jaren, zeer zware.” Audrey Greetham verkoopt al 12 jaar herenschoenen in de Brabantdam. “Reken daar nog eens de toenemende internet verkoop en hogere parkeertarieven bij. Maar ik heb goede hoop. De straat lag er nog nooit zo mooi bij. We hebben vier parkings vlakbij en de leegstand is weg. Het zijn wel vooral ketens, die budget hebben om de huurprijzen te betalen. Veel kleine zelfstandigen zijn vertrokken, jammer genoeg.”

De Brabantdam mag dan na drie jaar werken wel weer vol lopen. “De stad is ondertussen wel veranderd”, zegt De Clercq. “Het mobiliteitsplan is nog altijd niet verteerd. Het schrikt nog mensen af. Het is te drastisch ingevoerd. Ik weet zelf nog amper waar je wel of niet mag rijden. Wie de Brabantdam inrijdt en merkt dat hij niet kan parkeren moet tot in Ledeberg om terug op het Laurentplein uit te komen en te parkeren. Er moest iets gebeuren, maar ik had het anders gedaan.”

“Mensen van den buiten moeten de weg nog terugvinden”, beaamt Sybille Impens van Carrément. “Het deed daar de ronde dat Gent afgesloten zou worden aan de Zuid. Veel mensen die hier komen zeggen me dat ze niet wisten dat het zo makkelijk was om de Brabantdam te bereiken. Het is nog wennen. Dat komt wel terug.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio