170 tijdelijke banen op de tocht bij Case New Holland in Zedelgem

170 tijdelijke banen op de tocht bij Case New Holland in Zedelgem

Foto: mvn

Zedelgem -

Bij landbouwmachineproducent Case New Holland in Zedelgem worden 170 van de 300 tijdelijke banen bedreigd. De vakbonden plannen voorlopig geen acties.

In de loop van volgend jaar wil Case New Holland de productie van twee types maaidorser naar Polen verhuizen. Hierdoor zouden 170 van de 300 tijdelijke banen bij de Zedelgemse landbouwmachineproducent verdwijnen. “Momenteel worden de onderdelen van deze twee types in Polen geproduceerd en naar Zedelgem getransporteerd voor assemblage”, verduidelijkt woordvoerder Egide Vandevelde van CNH.

Maatregelen

“Maar om de kosten te drukken zal ook de assemblage in Polen plaatsvinden. In de huidige marktsituatie met steeds scherper wordende concurrentie was deze ingreep nodig. Maar er zal nog veel water naar de zee vloeien vooraleer deze maatregelen van kracht worden.” Bij CNH werken momenteel 1.800 tijdelijke en vaste krachten in de productie. Tien procent van de arbeiders dreigen met andere woorden hun job te verliezen. Het personeel is dinsdag op de hoogte gesteld tijdens een bijzondere ondernemingsraad. De vakbonden nemen voorlopig een afwachtende houding aan.

Pervers

“Het is helaas niet de eerste maal dat we een productielijn zien verhuizen naar het voormalige Oostblok”, stelt Henk Deprez van ABVV Metaal. “Toch vind ik deze nieuwe maatregel een pervers kantje hebben. Heel wat arbeiders werken al acht of negen jaar met tijdelijke contracten. Je kan je dus afvragen of je die mensen nog tijdelijke werknemers kan noemen. Maar de wetgever laat het nu eenmaal toe om die contracten zonder meer te beëindigen. Acties zijn er op dit ogenblik evenwel nog niet gepland. Het aantal bedreigde werknemers kan nog oplopen, maar kan ook nog worden teruggeschroefd. Veel hangt af van hoe het orderboek de komende maanden ingevuld raakt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees