Nog even wachten: pas in 2020 is nieuw administratief centrum af

Beveren-Waas / Beveren -

Op het Gravenplein in Beveren wordt volop gewerkt aan het nieuwe administratief centrum. Dinsdag werd de eerste steen officieel gelegd. Het gebouw zal vanaf 2020 de gemeentediensten, het OCMW en het hoofdkantoor van politiezone Waasland-Noord huisvesten.

Met een prijskaartje van 34 miljoen euro exclusief btw is het nieuwe administratief centrum het duurste project uit de geschiedenis van de gemeente.

“Het is geen prestigeproject, wel een manier om onze dienstverlening te verbeteren”, zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). “Het is een duur project, maar het omvat wel drie dossiers. Ten eerste is er de centralisatie van onze diensten: die werkten nu al binnen eenzelfde structuur maar zaten verspreid over verschillende locaties. Door deze binnen eenzelfde gebouw onder te brengen kunnen we de dienstverlening verbeteren en werken met een front- en backoffice, waarmee we nu al experimenteren. Ten tweede is er de groei van onze gemeente, zowel demografisch als economisch. Daarvoor is extra personeel nodig, waarvoor in het huidige gemeentehuis, dat dateert uit 1992, geen plaats is. Het nieuwe administratief centrum is op de groei gekocht en bevat enkele ruimtes die nog geen bestemming hebben. Ten derde is er ook de politiehervorming naar de zone Waasland-Noord. Het hoofdkantoor komt in Beveren te liggen en de zone zal aan ons huur betalen om het gebouw te mogen gebruiken. We hopen zo in 25 jaar tijd de kostprijs terug te verdienen. We hebben nog onderzocht of het huidige politiekantoor geïntegreerd kon worden in de plannen, maar dat was financieel niet haalbaar.”

Veel inspraak

Voor de bouw werd niet over een nacht ijs gegaan. “In 2006 zijn we gestart met de verschillende dossiers en er is veel inspraak geweest van onze diensten en de politie. Hun praktijkervaring moet ervoor zorgen dat iedereen zijn werk op een optimale manier kan doen binnen in het gebouw. Bepaalde ruimtes worden ook multifunctioneel: zo zal de nieuwe raadzaal voor de gemeenteraad, de OCMW-raad en politie-briefings gebruikt kunnen worden.”

Het uitzicht van het Gravenplein zal dus danig veranderen, al blijven het gebouw van de Rode Kruis, de brandweer en het vredegerecht intact. Naast het administratief centrum wordt momenteel ook een kader getekend voor de bouw van appartementsgebouwen en ondergrondse parkeerplaatsen op de huidige parking achter de brandweerkazerne.

Interesse vanuit haven?

Het huidige gemeentehuis blijft nog tot 2020 in gebruik en zal dan verkocht worden. Van de Vijver hoopt op interesse vanuit de haven. “Het gemeentehuis kan uitstekend dienst doen als kantoorruimte en is ideaal gelegen voor bedrijven op de Linkerscheldeoever. Nu zijn de kantoren van die bedrijven vaak nog gevestigd in Antwerpen, maar mochten ze naar Beveren verhuizen, dan hoeven ze niet langer de files te trotseren aangezien we vlot bereikbaar zijn met de trein. Ik ben ervan overtuigd dat de rest zal volgen als één bedrijf de weg vindt. Dat zou ook een positieve invloed hebben op het winkelcentrum.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio