Stad verliest rechtszaak tegen man die parkeerschijf vergeet te leggen: “Geen blauwe zone? Dan wordt het daar betalen.”

Stad verliest rechtszaak tegen man die parkeerschijf vergeet te leggen: “Geen blauwe zone? Dan wordt het daar betalen.”

Een openbare weg volgens het stadsbestuur, maar de rechter oordeelde anders. Foto: hsb

Leuven / Heverlee -

Een man die een boete kreeg aan de parking van Abdij van Park, heeft zijn rechtszaak tegen het stadsbestuur van Leuven gewonnen. Als de stad ook in beroep verliest, ziet burgemeester Louis Tobback (SP.A) geen andere optie dan er een betalende parking van te maken.

De feiten dateren al van 16 december 2014, toen P.G. geen parkeerschijf legde op de parking aan Abdij van Park, waar dat wel verplicht is. Hij kreeg een boete van 27,50 euro, maar stapte naar de rechtbank. Hij betwist de geldigheid van de retributie door te stellen dat de parking geen openbaar domein, maar een private weg is. Op een private weg mag namelijk geen blauwe zone ingesteld worden, en dus zou de boete onwettig zijn.

Inkom vragen

P.G. kreeg gelijk van de vrederechter, iets wat burgemeester Louis Tobback absoluut niet begrijpt. “Dit is echt een merkwaardige uitspraak. Het gaat duidelijk om openbaar terrein, ik begrijp niet hoe de rechter dat anders kan zien. Als dat geen openbaar domein zou zijn, zouden we mensen ook om inkom kunnen vragen om in het park te gaan wandelen. Dat is toch te zot voor woorden”, zegt hij, waarop hij ook benadrukt dat de hij zoiets niet van plan is.

Onlogisch of niet, de uitspraak heeft wel zware gevolgen voor het parkeerbeleid op en rond de site. “De blauwe zone zorgt dat bezoekers van de site vier uur lang gratis kunnen parkeren”, zegt Tobback. “Zonder die blauwe zone, staat de site vol met buurtbewoners en studenten die er dagenlang gratis hun auto laten staan en vinden bezoekers geen plaats meer. We gaan uiteraard in beroep tegen het vonnis van de rechter. Maar stel dat we dat verliezen, zien we geen andere mogelijkheid dan er een betalende parking te plaatsen. Dat willen we natuurlijk absoluut vermijden, want het is net belangrijk dat de bezoekers vlot en gratis de site kunnen bereiken.”

Overal parkeren

Ook gemeenteraadslid Toon Toelen van Groen is absoluut niet blij met de uitspraak. “De rechter geeft hier een vrijgeleide om overal op het domein zomaar te parkeren. Wij willen parkeren op de site net nog terugdringen, zodat er ook geen wagens meer staan op het binnenplein van de abdij, met uitzondering van ceremoniewagens en wagens van mensen die slecht te been zijn (een plan dat sowieso op tafel ligt bij het stadsbestuur zodra de renovatie van de abdij is afgerond; nvdr.). We steunen bijgevolg het beroep van de stad en hopen op een gunstigere uitspraak in beroep”, aldus Toelen.

Burgemeester Tobback twijfelt er alvast niet aan dat een uitspraak in beroep wel in het voordeel van de stad zal zijn. “Dat zou in ieders voordeel zijn, want het verzekert gratis parkeren op de site”, zegt hij. Wanneer het vonnis zal vallen, is niet duidelijk. Dat kan maanden of zelfs jaren duren. Maar intussen raadt de burgemeester iedereen aan om - als je vergat je blauwe schijf te leggen - de boetes gewoon te betalen. “Want de uitspraak van deze rechter, wil niet zeggen dat een andere rechter hetzelfde zal oordelen”, zegt hij.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees