Museum wil er weer uitzien “zoals in middeleeuwen” en investeert 5 miljoen euro

Het museum staat al sinds 2014 in de steigers. Binnenkort komt er op het binnenplein een nieuw paviljoen dat doet denken aan de middeleeuwen. Foto: ktb

Brugge -

De Gruuthusesite ondergaat binnenkort een indrukwekkende metamorfose. Het plein wordt heringericht, er komt een onthaalpaviljoen en het museum krijgt een nieuwe invulling. Prijskaartje: vijf miljoen euro.

Vorige week maakte de Vlaamse overheid al bekend dat ze 1,3 miljoen euro investeert in de herinrichting van de Gruuthusesite, nu heeft Musea Brugge die plannen ook toegelicht. Behalve het museum, waar sinds 2014 ingrijpende restauratiewerken aan de gang zijn, wordt ook het binnenplein heraangelegd. De blikvanger is het nieuwe paviljoen dat aan de open zijde van het plein, aan de kant van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, zal worden opgetrokken.

Een moderne constructie, maar ook een knipoog naar het verleden. “In de middeleeuwen was het plein al afgesloten met een gebouw, nu keren we terug naar die situatie”, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A).

Het paviljoen wordt het centrale onthaal voor de hele Gruuthuse-site. Zo wordt ook de ticketverkoop voor de Onze-Lieve-Vrouwekerk er in ondergebracht.

Educatieve ruimtes

Nog aan het binnenplein krijgt ook het voormalige Steenmuseum nieuwe functies, zoals faciliteiten voor het personeel, maar ook educatieve ruimtes met het oog op onder andere schoolbezoeken.

Via een pad langs het paviljoen zal het plein na de heraanleg ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

De vernieuwingsoperatie inclusief de inrichting van het vernieuwde museum draagt een prijskaartje van liefst vijf miljoen euro. Dat Vlaanderen voor ongeveer een vierde van dat bedrag instaat, is volgens Landuyt veelzeggend. “Aan de hand van topstukken, historische voorwerpen en kunst zal het museum de bezoekers door meer dan vijfhonderd jaar Brugse geschiedenis leiden. En dat allemaal op een zeer hoog niveau.”

Kijkmoment voor publiek

Als alles volgens plan verloopt, starten de werken in februari 2018. Tegen dan moet de restauratie van het Gruuthusemuseum afgerond zijn en zal het gebouw, voordat het opnieuw als museum wordt ingericht even de deuren openen voor het publiek tijdens een kijkmoment.

“Dan kan je zien waarom de restauratiewerken zo veel tijd in beslag hebben genomen en waarom de werken nodig waren. Tegelijk zal je kunnen ontdekken hoe de site er zal uitzien na de herinrichting”, zegt Landuyt.

De heropening is gepland voor het voorjaar van 2019.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees