Nog maar eens een poging: afvalbakken moeten meeuwen weghouden

Nog maar eens een poging: afvalbakken moeten meeuwen weghouden

Het gebruik van de afvalbak is vrijblijvend, maar wordt wel aangeraden door de stad. Foto: dji

Oostende -

Het stadsbestuur bindt de strijd tegen de meeuwenoverlast verder aan. Oostendenaars kunnen voortaan bij de stad afvalbakken kopen tegen een goedkoop tarief.

De problemen zijn alom bekend. Meeuwen pikken de vuilniszakken open op zoek naar voedsel. Zelfs het systeem met de haakjes bleek niet altijd succesvol te zijn. Het stadsbestuur werkte daarom een regeling uit met afvalintercommunale IVOO en ophaler SITA over het gebruik van een afvalbak om de afvalzak in te deponeren. Het gebruik van een dergelijke afvalbak is vrijblijvend, maar aan te raden voor wie geen last wil hebben van meeuwen.

“Huisvuilzakken mogen dus in een niet-afgesloten plastic afvalbak aangeboden worden, waardoor de meeuwen niet op de zijkanten kunnen inpikken. Om misverstanden te vermijden over het formaat kunnen inwoners deze afvalbakken via de stad aankopen tegen de prijs van vijf euro”, zegt schepen Jean Vandecasteele. (SP.A). 

Voorwaarden

De stad betaalt zelf 6,90 euro per stuk. “Per afvalbak is dit dus een bijdrage van 1,90 euro”, duidt Vandecaseele. De bak mag maximum zestig centimeter hoog zijn en de wanden moeten glad zijn. Ook over het gebruik ervan zijn voorwaarden opgesteld. Zo moet alle afval in een reglementaire zak van de stad Oostende zitten.

“Er mag dus geen los afval in de afvalcontainer zitten”, zegt Vandecasteele. “De zakken mogen ook niet knellen in deze plastic containers en bij het aanbieden mag er geen deksel op de afvalbak zitten zodat de huisvuilophalers vlot kunnen werken. Zorg er ook voor dat de doorgang op het voetpad gegarandeerd blijft en andersvaliden, kinderwagens en anderen niet gehinderd worden”, besluit Vandecasteele.

Ten slotte nog een tip: maak de afvalbak vast of verzwaar de bak met stenen, zodat het lege exemplaar niet wegwaait door de wind. Via de website www.oostende.be/afval of via 059-80.55.00 kan je een afvalbak aanvragen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees