Koningspaar scoort tijdens bezoek aan Orde van de Paardenvisser: “Onze koningin kan goed garnalen pellen”

Koksijde / Oostduinkerke -

Koning Filip en koningin Mathilde scoorden dinsdag veel goede punten in Oostduinkerke, waar ze uitgenodigd waren door de vijftigjarige en daarom ‘koninklijke’ Orde van de Paardenvisser.

De Orde van de Paardenvisser ontstond in 1976 en heeft als doel de visserij te paard te promoten. Omdat ze dat nu al vijftig jaar doet, mag ze voortaan de titel koninklijk dragen. Koning Filip en koningin Mathilde stonden erop om die titel persoonlijk aan de Orde te komen overhandigen. Het koninklijke echtpaar werd van surfclub Windekind met een huifkar naar de zee gereden. Ze zagen de garnaalvissers demonstreren hoe ze garnalen vangen, die aan land brengen en koken. De koning en de koningin stelden voortdurend vragen en toonden veel interesse voor de paardenvisserij.

“Ik vroeg de koningin of ze eens wilde proberen enkele garnalen te pellen”, zegt Nadine Vangoethem. Zijzelf pelt een kilo in drie kwartier tijd. "Eerst lukte dat niet zo goed, maar toen ik haar enkele grotere exemplaren gaf, ging het wel heel goed. Het zijn heel aangename, vriendelijke en oprechte mensen. "

Vrouwelijke vissers

"Ze wilden weten of ik dit al lang doe en of mijn paard soms bang is”, zegt de jonge Gunther Vanbleu. Zijn kameraad, Gregory Debruyne, vond het tof dat de koning heel spontaan met hem praatte en vooral dat hijzelf mocht antwoorden zoals hij dat goed vond. “Het was een heel gewoon en leuk gesprek.”

“Dit is toch een speciale gebeurtenis”, vertelt Nele Bekaert, de enige vrouwelijke paardenvisser. “Ik heb de koning en de koningin gezegd dat ik hoop dat er zo vlug mogelijk nog enkele vrouwelijke vissers bijkomen.”

“Er ontstond even een kleine discussie over de vraag of wij nu het koninklijke kroontje in onze correspondentie mogen gebruiken”, zegt René Decorte, bestuurslid van de Orde van de Paardevisser. “Volgens het koninklijk paleis mag dat niet, maar Filip zei dat het wel mocht. Nadien vertelde hij dat hij het eigenlijk niet zo goed wist”, lacht hij. “De koning en de koningin zijn in elk geval flink gestegen in mijn achting.” Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD) kreeg van de koning de opdracht om er mee voor te zorgen dat de traditie van de paardenvisserij blijft bestaan. Hij zei dat hij blij was dat er daarvoor jongeren klaarstaan.

“Ik dacht dat de koning een stijve hark was”, zegt woordvoerder Eddy D'Hulster. “Maar nee, je kan met die man een heel los gesprek voeren. Hij lacht veel en aanvaardt dat je al eens een domme opmerking maakt.”

En volgens Marc Sirjacobs, voorzitter van de Orde, zijn zowel de koning als de koningin mensen die van de zee houden. “Ze zeiden me dat ze af en toe eens incognito zullen komen met de kinderen.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio