Gedaan met ellenlange files, bezoek aan containerpark kan eindelijk snel en efficiënt

Er werd meer plaats vrijgemaakt en de openingsuren zijn verdubbeld. Foto: dji

Oostende -

Oostende heeft sinds maandag de uitbating van het containerpark in Zandvoorde overgenomen. Om files te vermijden, zijn de openingsuren meer dan verdubbeld en is de capaciteit gestegen van 15 naar 75 wagens. “Dankzij een efficiënte reorganisatie”, klinkt het.

Het containerpark langs de Nieuwpoortsesteenweg is sinds maandag officieel dicht om plaats te maken voor een nieuw zwembad. Een alternatief voor Mariakerke lijkt er vooralsnog niet te komen en dus moest het centrale containerpark in de Klokhofstraat in Zandvoorde gereorganiseerd worden. Dringend, want door de sluiting in Mariakerke zou de drukte toenemen en er waren al vaak wachttijden tot twintig minuten in Zandvoorde.

Tot 20 uur open

De uitbating van het IVOO-containerpark gebeurt sinds maandag door Oostende. Het stadsbestuur voerde meteen enkele ingrijpende wijzigingen door. Zo steeg het aantal openingsuren van 31 naar zestig uren.

“We zijn voortaan elke dag - behalve op zondag - open van 10 tot 20 uur. Je zal niet rap een gemeente vinden waar de openingsuren zo uitgebreid zijn”, stellen burgemeester Johan Vande Lanotte en schepen Jean Vandecasteele (beide SP.A).

Tot 75 wagens

Op hetzelfde terrein van 4.280 vierkante meter kunnen voortaan bovendien 75 wagens. Dat is een vervijfvoudiging in vergelijking met voordien. “Tot op vandaag konden hier slechts maximum vijftien wagens oprijden, met grote files als gevolg. We hebben alle containers verplaatst en de site gereorganiseerd”, zeggen Vande Lanotte en Vandecasteele.

Wij deden dinsdag de proef op de som. Geen file, en opmerkelijk veel plaats op het terrein sinds de reorganisatie. “Een serieuze verbetering”, vindt ook René (46) uit de Konterdam. “Normaal sta je hier vaak in de file. Vandaag gaat het heel vlot.”

Uitbreidingsplannen

De stad Oostende heeft nog uitbreidingsplannen in de Klokhofstraat. “Straks verdubbelt de site nog in oppervlakte. De plannen zijn klaar, maar we wachten op het archeologisch onderzoek om de bouwvergunning aan te vragen”, zegt Vande Lanotte.

Op lange termijn wil Oostende de werking van het containerpark helemaal optimaliseren. “Vandaag gaan inwoners naar het containerpark voor huisvuil, pmd, glas en groenafval. Dat zijn zaken waarvoor het containerpark eigenlijk niet dient. Die afvalverwerking willen we dichter naar de wijken brengen. Nu is er al een wekelijks ophaling van groenafval in alle wijken. Binnen vijf jaar willen we ook honderd ondergrondse containers in de wijken realiseren. Deze werking is de toekomst voor alle wijkbewoners.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio