Gemeente wordt strenger: prostitutiebeleid krijgt meer kleren om het lijf

Gemeente wordt strenger: prostitutiebeleid krijgt meer kleren om het lijf

Een stedenbouwkundige verordening en een politiereglement moeten het Latem makkelijker makende prostitutie op de Kortrijksesteenwegonder controle te houden. Foto: fvv

Sint-Martens-Latem -

Geen vrij spel meer voor pooiers en prostituees in Sint-Martens-Latem. De gemeenteraad keurde maandagavond unaniem enkele strengere regels goed.

Brandt binnenkort geen enkel neonlicht meer op de Kortrijksesteenweg? Maandagavond keurde de gemeenteraad unaniem een reeks maatregelen goed die de laterale werkzaamheden op onze bekendste Chausée d’Amour enorm zal bemoeilijken. Er mogen nog wel bars bijkomen, maar het bestuur hoopt eigenlijk op een uitdoofscenario.

Concreet gaat het om een stedenbouwkundige verordening en een politieverordening. De eerste houdt in dat in Sint-Martens-Latem vanaf 1 januari 2018 alleen op de Kortrijksesteenweg bars mogen worden uitgebaat en nergens anders in de gemeente. Wie een nieuwe bar wil openen, moet bovendien een vergunning aanvragen. Nu kan elke handelszaak zonder vergunning worden omgebouwd tot een bar.

Uitbaters krijgen het moeilijker en de politie krijgt het gemakkelijker. “De politieverordening is een hulpmiddel om de criminaliteit, mensenhandel en drugshandel die rond dat soort bars hangt, beter aan te pakken”, zegt burgemeester Agnes Lannoo. “Ook hoe zo’n bar wordt ingericht en in welke omstandigheden de meisjes moeten werken, is nu duidelijk vastgelegd.”

Niet laks

Het gemeentebestuur neemt al die maatregelen na aanhoudende klachten van bewoners. “De bars trekken volk aan dat niet bijdraagt aan het veiligheidsgevoel”, zegt Lannoo. “Buitenlandse zakenmensen kijken vaak vreemd op als ze zien wat in onze gemeente allemaal mogelijk is.”

Vreest Lannoo niet dat het probleem zich zal verplaatsen naar Gent en Deinze? “Ik kan hun rekening niet maken. In Gent en Deinze gelden al strengere regels. Door diezelfde regels toe te passen, wil ik onder meer vermijden dat barhouders massaal naar Sint-Martens-Latem komen omdat ze denken dat we hier laks zijn.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees