Gents stadhuis gedeeltelijk dicht door wankele schoorsteen

Gent -

Een schoorsteen op het dak van het stadhuis is instabiel. Wegens gevaar voor vallende brokstukken is in de Hoogpoort en zelfs in het stadhuis een veiligheidszone gemaakt. Vandaag wordt beslist over een uitbreiding van de veiligheidsperimeter.

In het najaar van vorig jaar vielen al eens enkele brokstukken van de stadhuisgevel in de Hoogpoort. Toen werd een zone met hekken afgesloten. Dit keer is de fietsstalling al afgesloten. Alle stallingen moeten er vandaag weg. In het stadhuis zelf zijn de ruimtes vanaf de trouwkapel tot het Oostenrijks salon afgesloten omdat de betrokken schoorsteen boven de collegezaal staat.

Een ingenieur en een architect bestuderen vandaag de schoorsteen. Daarna valt een beslissing over de veiligheidsperimeter. In het stadhuis mogen de collegezaal en een belendend kantoor niet meer worden gebruikt. Ook schepen Sofie Bracke (Open VLD) en haar medewerkers moeten hun kantoor ontruimen. De trouwkapel kan wel nog worden gebruikt.

Gevaar

“We waren bezig met de voorbereiding van renovatiewerken in het stadhuis. Het gaat onder meer om het renoveren van de bewuste schoorsteen en het dak. Aan de buitenkant ziet die schoorsteen er stevig uit, maar binnenin en op diverse plaatsen op het dak is de toestand verslechterd. We nemen geen risico”, zegt Dirk Goossens van de dienst Facility Management. Hij wijst erop dat onder invloed van trillingen (bijvoorbeeld verkeer) of klimatologische omstandigheden van de schoorsteen stukken kunnen loskomen, met mogelijk instortingen tot gevolg.

“Dat kan zowel gevaar opleveren voor de aangrenzende percelen, voor de openbare weg als voor de gebruikers van de onderliggende ruimtes in het stadhuis. Daarom werd de zone tussen de trouwkapel en het Oostenrijks salon alvast volledig afgesloten. De schouw geeft precies boven de collegezaal uit, daar was wellicht een open haard.”

Het schepencollege zal wellicht tijdelijk in de gemeenteraadszaal vergaderen. Het is nog niet beslist waar schepen Bracke onderdak krijgt.

Het Gentse stadhuis is samengesteld uit gebouwen uit de 15de tot 18de eeuw. De restauratie is een werk van lange adem en gebeurt in schuifjes, naargelang de subsidies. In het stadhuis staan de Bollaerts­kamer en de conciërgerie (op de hoek van de Stadhuissteeg en de Hoogpoort) al jaren gesloten en wachten ze op een definitieve restauratie.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio