Geen tienduizend stappen per dag? Naar de coach op doktersbevel

Geen tienduizend stappen per dag? Naar de coach op doktersbevel

Zeyneb (36) is ambtenaar bij de Stad en een van de velen die aan wat beweging toe is.“Ik zie dat zitten”, zegt ze. Foto: fvv

Gent -

Tienduizend stappen per dag, twee krachttrainingen per week en nooit langer dan dertig minuten aan één stuk stilzitten. Wie dat niet haalt, kan voortaan door de huisarts worden doorverwezen naar een coach. “Iedereen heeft wel eens een schop onder de kont nodig.”

“Zou u niet eens wat meer sporten?” Het is een vraag die artsen al jarenlang voorzichtig stellen aan mensen met overgewicht of aan kortademige patiënten die puffend en zwetend hun kabinet komen binnenwaaien. “Maar daar wordt niet altijd gevolg aan gegeven”, zegt huisarts Piet ­Debackere. “Mensen beseffen wel dat ze meer moeten sporten, maar ze doen het niet. Ze gebruiken fysieke kwalen zoals astma, artrose of lage rugpijn als excuus. Terwijl onderzoek net uitwijst dat wie beweegt, zich ook beter in zijn vel voelt.”

Gratis

Via het Vlaams project ­Bewegen Op Verwijzing” (BOV) wordt het doktersadvies voortaan een pak dwingender. Wie onvoldoende beweegt, kan door zijn huisarts worden doorverwezen naar een coach. Die werkt een beweegplan op maat uit én controleert of de patiënt dat daadwerkelijk opvolgt.

De Vlaamse overheid pompt 4,5 miljoen euro in het project. “Gent past 9.000 euro bij om de consultaties, die per half uur 10 euro kosten, gratis te houden voor kansengroepen”, zegt sportschepen ­Resul Tapmaz (SP.A).

In de Vierde Zaal in Gentbrugge werd gisteren de aftrap gegeven voor Gent, Merelbeke, Melle, Destelbergen en Lochristi.

Schop onder de kont

“De coaches zijn de schop onder de kont die onze ­patiënten nodig hebben”, aldus Debackere. “De meeste rokers stoppen ook niet van de ene dag op de andere zonder hulp.”

Zeynep, ambtenaar bij Stad Gent, is alvast fan. Gisteren klopte ze voor het eerst aan bij een coach. “Ik wéét dat ik meer moet sporten, maar toch kom ik er niet toe”, zegt ze. “Ik ga met de auto naar het werk en blijf er meestal acht uur aan mijn bureau zitten. In het weekend ga ik zwemmen, maar in de week heb ik geen tijd of ruimte om te sporten. De coach heeft me aangeraden om elk half uur een klein toertje te doen. Ik zie dat zitten. Al hoop ik dat er in de toekomst ook meer sportmogelijkheden op de werkvloer komen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees