Ook in ondergrondse parking ICC ‘Ladies only’-parkeerplaatsen: galant of discriminerend?

Ook in ondergrondse parking ICC ‘Ladies only’-parkeerplaatsen: galant of discriminerend?

Onder het ICC in het Citadelpark zijn parkeerplaatsen voorbehouden voor vrouwen. De meningen daarover zijn verdeeld. Foto: fvv

Gent -

In de ondergrondse parking van het ICC in het ­Citadelpark zijn acht plaatsen voorbehouden voor vrouwen. Dicht bij de lift, opdat ze zich veiliger zouden voelen. “De uitbater heeft ongetwijfeld de beste bedoelingen maar het is tegen de wet”, zegt het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen. “Ook mannen hebben het recht zich veilig te voelen.”

De parkeerplaatsen Ladies only onder het ICC-gebouw zijn er al tien jaar maar sinds journaliste Liesbeth Indeherberge het er eergisteren over had in de rubriek De Minuut in het Radio 1-programmaHautekiet, heeft iedereen er een mening over.

De radiojournaliste was aanvankelijk verontwaardigd: ze meende dat de “vrouwelijke” parkeervakken die ze in Hasselt had gezien langer en breder waren omdat men ervan uitging dat vrouwen minder goed zouden kunnen parkeren. Toen ze de vakken afstapte, bleken die echter even groot als de gewone plaatsen.

“Die Ladies only-plaatsen op de niveaus -1 en -2 hebben wij ingericht om onze ondergrondse parking voor vrouwen veiliger te maken”, zegt Nicolas Vanden Eynden, manager van het ICC. “Daarom zijn het ook de plaatsen het dichtst bij de lift en zijn ze ook extra verlicht.”

Potentiële aanrander

“De uitbater heeft ongetwijfeld de beste bedoelingen”, zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen. “Er is hierover ook nog nooit een klacht binnengekomen. Maar wettelijk gezien mag het niet omdat bij het leveren van diensten geen onderscheid mag worden gemaakt op basis van het geslacht.”

“Parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen mogen wél omdat die vrouwen vaak minder goed kunnen stappen. Parkeerplaatsen voor vrouwen en hun kinderen, zoals je die soms ziet op de parking van een supermarkt, mogen dan weer niet. Die zijn immers discriminerend tegenover mannen die kinderen meebrengen.”

Snijdt het argument dan geen hout dat vrouwen zich onveiliger voelen dan mannen in een ondergrondse parking?

“Dat is verdedigbaar”, aldus Liesbet Stevens. “Anderzijds is het even goed zo dat mannen vaker dan vrouwen het slachtoffer worden van fysiek geweld in de openbare ruimte .”

“Studies hebben overigens uitgewezen dat het uit elkaar houden van mannen en vrouwen de veiligheid niet vergroot. Een vrouw krijgt nu impliciet de boodschap dat, als ze op een gewone parkeerplaats staat en haar overkomt iets, zij het zelf heeft gezocht. De maatregel geeft bovendien ook de indruk dat elke man een potentiële aanrander is en best uit de buurt blijft van een vrouw.”

“Een betere oplossing is om de parking in zijn geheel veiliger te maken door alle hoeken goed te verlichten en schoon te houden en enkel personen binnen te laten die een parkeerticket hebben.”

Seksistisch

“Er heeft nog nooit een man geklaagd dat hij zich gediscrimineerd voelt”, zegt de manager van het ICC. “Er zijn wel vrouwen die ons komen zeggen dat ze het een seksistische maatregel vinden. Maar ik merk dat de plaatsen toch in trek zijn. En onze parkeerwachters laten er ook wel eens een man parkeren, hoor. Wij gaan die plaatsen niet wegdoen.”

Stad Gent van haar kant heeft geen plannen voor Ladies only-parkeerplaatsen.

“Wat we wel hebben, zijn iets grotere parkeerplaatsen voor gezinnen met kleine kinderen om het hen makkelijker te maken in- en uit te stappen met buggy’s en Maxi-Cosi’s”, aldus Hannelore Bonami van het kabinet van schepen van Mobiliteit Watteeuw (Groen).

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio