Lochristi is één van de gemeenten waar project Bewegen op Verwijzing van start gaat

Huisdokter kan bewegen verplicht maken

Vanaf nu kunnen huisdokters die vinden dat hun patiënten te weinig bewegen, die patiënten doorverwijzen naar een coach, die een persoonlijk bewegingsprogramma voor de patiënt ontwikkelt en dat ook opvolgt. Het project is een initiatief van de Vlaamse Overheid die het ook grotendeels financiert. Het werd dinsdag voorgesteld in Gentbrugge. Voor de gemeente Lochristi was schepen van welzijn Janien Stadeus (Open VLD) aanwezig, en net als de andere aanwezigen mocht ze zelf ook meteen aan de start voor een bewegingsoefening met een elastiek.

Een ‘bewegen-op-verwijzing-coach’ is een professionele coach die de deelnemers helpt gezond te bewegen door samen met hen een beweegplan op maat op te stellen.  De coach blijft de deelnemer motiveren en ondersteunen bij de uitvoering van het beweegplan. Meer bewegen hoeft niet altijd veel extra moeite te kosten: poetsen op muziek, spelen met de kinderen, bewegingstussendoortjes op het werk kunnen al een eind helpen. 

In Lochristi is de gediplomeerde coach terug te vinden in het Sociaal Huis en binnenkort in het Lokaal Dienstencentrum ’t Fazantenhof in de Bosdreef. Het grootste deel van de consultaties bij de coach wordt betaald door de Vlaamse overheid (na doorverwijzing door de  huisarts). De patiënt betaalt op die manier 5 euro per kwartuur. Voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming kost het eerste contact slechts 1 euro. Het gemeentebestuur past de rest bij.  Ook de gesprekken nadien kosten voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming 1 euro per kwartuur..

 

Samenwerking

'Bewegen op Verwijzing' is een initiatief van de Vlaamse Overheid in samenwerking met organisaties die zich inzetten om een gezonde leefstijl te promoten bij mensen met verhoogde gezondheidsrisico’s en hoge mate van inactiviteit. Naast de 5 gemeentes Gent, Merelbeke, Melle, Destelbergen en Lochristi en hun O.C.M.W.’s wordt het project ook nog ondersteund door Logo Gezond+ vzw, het Lokaal Multidisciplinair Netwerk (LMN) Regio Gent, LMN Lokeren Lochristi, de huisartsenverenigingen, de Gentse wijkgezondheidscentra, Artevelde Hogeschool, mutualiteiten.

Voordelen

Onderzoek toont aan dat mensen  dubbel zoveel bewegen als ze zich laten begeleiden. Uit de evaluatie van de eerste projecten bleek dat de deelnemers erin slaagden om dagelijks meer te bewegen. 


Meer informatie bij Janine Stadeus, Schepen van Ouderenbeleid, 0477 62 12 53 of janine.stadeus@lochristi.be
Hilde De Brabander, ouderenbeleidscoördinator, 09 326 97 76 of ouderen@lochristi.be

Een verslag van het startevenement kan u hier lezen.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio