20 jaar geleden zag de zoekmachine van Google het levenslicht

20 jaar geleden zag de zoekmachine van Google het levenslicht

Foto: rr

Het lijkt onvoorstelbaar: een wereld waarin je niét om het even wat je te binnen schiet kan googelen. Tot 1998 moest je echter volledig op je eigen hersencellen (en de encyclopedieën in de bibliotheek) vertrouwen bij elke kleine en grote levensvraag. Op 15 september 1997 werd google.com officieel geregistreerd, een jaar later kon je ook effectief beginnen googelen. Wij zochten uit hoe het 20 jaar geleden allemaal begonnen is, en lijsten enkele opvallende weetjes op.

20 jaar geleden zag de zoekmachine van Google het levenslicht
Oprichters Larry Page en Sergey Brin in 2000. Foto: AP

De zoekmachine van Google is ontstaan op het kot van oprichters Larry Page (nu 44) en Sergey Brin (eveneens 44).

Student in spe Larry Page kwam in 1995 eens een kijkje nemen op de universiteit van Stanford in Californië, en Sergey had de taak om hem een rondleiding te geven. Een jaar later sloegen ze de handen in elkaar en kwamen ze met hun eigen zoekmachine op de proppen.

De missie van Larry en Sergey was om de wereldwijde informatie “universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.” Aanvankelijk doopten ze hun creatie BackRub, maar uiteindelijk besloten ze toch om voor Google te gaan.

Wat betekent ‘Google’ eigenlijk?

De naam Google werd bedacht door een andere student aan de unief van Stanford: Sean Anderson. Tijdens een brainstormsessie stelde hij “googolplex” voor. Larry Page maakte er uiteindelijk het kortere “googol” van. Googol is het getal 1 gevolgd door 100 nullen, terwijl googolplex het getal 1 is gevolgd door googol nullen. De mannen wilden dat de naam duidelijk maakte dat de zoekmachine “enorm veel gegevens” beschikbaar maakt.

Toen Sean Anderson wou checken of de domeinnaam googol.com al bestond maakte hij er per ongeluk google.com van. Page vond die naam eigenlijk nog beter en op 15 september 1997 registreerde het duo Page-Brin het als officiële domeinnaam.

20 jaar geleden zag de zoekmachine van Google het levenslicht
De bewuste garage die als eerste Google-kantoor diende. Foto: AFP

Van kot naar garage

Een jaar later, in augustus 1998, verhuisde het bedrijf van het kot van de oprichters naar het eerste echte kantoor: een garage in Menlo Park (Californië) die ze volstouwden met grote ouderwetse desktopcomputers, een pingpongtafel en een blauw tapijt.

De garage werd aan het duo verhuurd door eigenares Susan Wojcicki. En dit voor 1.700 dollar per maand. Zij is momenteel trouwens de CEO van YouTube. Haar zus zou later met Sergey Brin in het huwelijksbootje stappen.

Server gemaakt uit Lego

Dat het er ‘in den beginne’ nog niet bepaald hyperprofessioneel aan toe ging bewijst de eerste server van Google. Die zat namelijk verwerkt in een constructie van Legoblokjes. In de jaren die volgden breidde het bedrijf al snel uit met ingenieurs, een salesteam én Google-hond Yoshka.

Brin en Page verruilden de garage van Susan Wojcicki voor het huidige hoofdkantoor (ook wel “The Googleplex” genaamd) in Mountain View (Californië). En hond Yoshka heeft ondertussen plaats moeten maken voor de T-rex Stan. Dit om het bedrijf eraan te herinneren “nooit een dinosaurus te worden.”

Momenteel zijn er meer dan 70.000 werknemers aan de slag voor Google in 50 verschillende landen. En Google bestaat allang niet meer enkel uit een zoekmachine: in de loop der jaren ontstonden producten als YouTube, Maps, Translate, Gmail, Google +, Drive, etc.

Tien weetjes over Google

1. Pokémon Go was wereldwijd het meest gegoogelde woord in 2016, de iPhone 7 stond op de tweede plaats en Donald Trump strandde op drie

2. Op Google.com/history kan je alles terugvinden wat je ooit gegoogeld hebt

3. Als je ‘askew’, het Engelse woord voor ‘scheef’, intypt in Google, krijg je effectief een scheef beeld

4. Toen Google in 1998 officieel gelanceerd werd maakten gebruikers zo’n 500.000 zoekopdrachten per dag. Nu zijn dat er gemiddeld al meer dan 40.000 per seconde

5. Als je ‘Google in 1998’ intypt in Google krijg je te zien hoe de zoekmachine er in het prille begin uitzag

6. Google heeft ook de fout gespelde versies van hun website opgekocht, zoals www.gooogle.com, www.gogle.com en www.googlr.com. Als je die sites per ongeluk intikt, kom je dus toch op de officiële site terecht

7. Als je ‘atari breakout’ intypt bij Google Images kan je het spelletje meteen beginnen spelen

8. Op www.elgoog.im vind je de gespiegelde versie van google.com. Niet meteen handig om je gezochte artikels te lezen, maar wel dé ultieme manier voor de Chinezen om de strenge internetcensuur te omzeilen

9. In juni 2006 werd ‘google’ officieel toegevoegd aan de Oxford English Dictionary als werkwoord

10. Geloof het of niet, maar Netflix bestaat al langer dan Google. Het bedrijf werd in 1997 opgericht en verhuurde dvd’s die je voor onbepaalde tijd mocht houden. De dvd’s werden per post verstuurd in rode enveloppen. De oprichter kwam op het idee toen hij een boete van 40 dollar moest betalen omdat hij de huurfilm Apollo 13 te laat had teruggebracht.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees