Keuze van vliegtuigzitje steeds duurder en minder doorzichtig

Keuze van vliegtuigzitje steeds duurder en minder doorzichtig

Foto: IMAGEGLOBE

Wie met het gezin op vliegvakantie gaat en tijdens de vlucht graag bij elkaar wil zitten, moet daarvoor bij steeds meer airlines vooraf - en tegen betaling - een stoel reserveren. De bijkomende kosten voor het reserveren van een stoel kunnen oplopen tot € 40 per enkele reis, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse vliegticketwebsite Tix.nl.

Vaak is een stoelreservatie optioneel, maar soms ook verplicht, wat het onderling vergelijken van vliegtickets er niet makkelijker op maakt.

De ene stoel is de andere niet

Het vergelijken wordt lastiger door de verschillende stoeltypes die worden aangeboden: soms kan er uit wel tien verschillende tarieven per vlucht worden gekozen. Naast de bekende ‘stoel met extra beenruimte’ komen daar steeds meer nieuwe opties bij.

Intussen rekent 21% van de onderzochte luchtvaartmaatschappijen een hogere prijs voor een stoel bij het raam, of juist bij het gangpad. Ook hanteert een toenemend aantal maatschappijen een stoeltarief dat goedkoper wordt naarmate je verder achterin het vliegtuig zit.

Willekeurige plaatsen

In veel gevallen is het vooraf reserveren van een stoel niet verplicht. Deze kan voor vertrek automatisch worden toegewezen, met daarbij het steeds groter wordende risico dat een reisgezelschap uit elkaar wordt geplaatst.

“Er wordt steeds vaker geklaagd dat mensen die samen hebben geboekt en geen stoel hebben gereserveerd, bij onder meer Ryanair op willekeurige plaatsen in het vliegtuig worden ingedeeld.”, aldus Esther Gorlee, marketing manager van Tix.nl. “Gevolg is dat je dus niet bij elkaar zit, wat voor een volgende reis natuurlijk extra motivatie is om wél geld uit te geven aan een stoelreservering.”

Verplichte reservatie

In sommige gevallen is een betaalde stoelkeuze echter niet vrijwillig. Zo stelt Ryanair dit verplicht voor reizigers die met kinderen tot 12 jaar reizen. Verder houden enkele andere vliegmaatschappijen de optie om geen stoel te hoeven reserveren zo goed verborgen, dat het bijna verplicht lijkt om dit wel te doen.

Bij een reisgezelschap van vier personen loopt een stoelreservering van een standaardzitje al snel op tot enkele tientallen euro’s per vlucht. Indien ditzelfde reisgezelschap ook iets meer beenruimte wil, lopen de extra kosten bij 82% van de maatschappijen op tot meer dan € 100 per retour.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees