Deze man at dagelijks abrikozenpitten, en daar had hij een goede reden voor

Deze man at dagelijks abrikozenpitten, en daar had hij een goede reden voor

Foto: Shutterstock

Een fitte en gezonde 67-jarige man uit Australië werd plots ziek en dokters konden maar niet achterhalen wat er aan de hand was. Tot ze ontdekten dat de oorzaak lag bij de vreemde voedingskeuzes van de man: hij consumeerde dagelijks abrikozenpitten en liep hierdoor een cyanidevergiftiging op. Hij had hier naar eigen zeggen echter een goede reden voor.

De Australische man, die niet bij naam wordt genoemd, onderging een routine-operatie toen dokters zagen dat hij lage zuurstofwaarden had in zijn rode bloedcellen. Ze wisten in eerste instantie niet wat de oorzaak zou kunnen zijn. De man hield er namelijk een ogenschijnlijk gezonde levensstijl op na: hij rookte niet en fietste zo’n 80 km per week.

Twee theelepels abrikozenextract

Tot hij op een dag bekende dat hij al vijf jaar lang elke dag twee theelepels abrikozenpittenextract innam. Hij had eerder prostaatkanker overwonnen en had ergens gelezen dat abrikozenpitten ervoor kunnen zorgen dat de ziekte niet terugkomt.

Giftig

Wat hij echter niet wist is dat de zaden de stof amygdaline bevat die door het lichaam omgezet wordt in cyanide. Hij nam zo’n 17,32 mg cyanide per dag in volgens dokter Alex Konstantatos. De man had hierdoor een cyanidevergifting opgelopen. Het cyanidegehalte in zijn bloed was 25 keer hoger dan medisch aanvaardbare levels.

Verbod op rauwe abrikozenpitten

“De patiënt was er rotsvast van overtuigd dat het abrikozenextract ervoor zou zorgen dat de kanker niet terugkeerde,” aldus de dokter. “Het is niet geweten wat het effect is van een hoge, maar niet-dodelijke hoeveelheid cyanide. We weten nog niet wat de langetermijneffecten zijn. Er is evenwel geen bewijs dat het helpt om kanker te voorkomen.”

Het Cancer Council stuurde dan ook een waarschuwing de wereld in waarin ze benadrukten dat abrikozenzaden niet alleen ineffectief zijn om kanker te behandelen, maar ook erg gevaarlijk zijn. “Mensen die op eigen houtje dergelijke natuurlijke extracten innemen weten niet exact hoeveel ze ervan binnenkrijgen. Dat is wat het zo gevaarlijk maakt.”

Ook in ons land waarschuwt men voor de gevaren

De rauwe pitten mogen niet meer verkocht worden in Australië. Ook in ons land wordt gewaarschuwd voor de gevaren van abrikozenpitten. De FOD Volksgezondheid raadt iedereen aan om geen gemalen rauwe abrikozenpitten te eten.

“Deze producten kunnen uw gezondheid ernstig schaden. De amygdalin, een natuurlijke stof die tijdens het eten in het giftige blauwzuur of cyanide wordt omgezet, veroorzaakt onder meer hoofdpijn en duizeligheid en kan in extreme gevallen zelf dodelijk zijn.”

Lees ook: Opgelet: dit voedsel is giftig en kan zelfs dodelijk zijn

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees