Extra groen in Brugse Poort, extra woningen op de Muide

In de Brugse Poort wordt de oude bowling Meibloem een buurtsite, met nieuw openbaar groen. Foto: google maps

Gent - Een grondruil tussen de Stad Gent en een privé ontwikkelaar heeft een grote impact op twee Gentse wijken. In de Brugse Poort wordt de oude bowling Meibloem een buurtsite, met nieuw openbaar groen. In de Muide mag in ruil een complex met 50 woningen gebouwd worden. Dat meldt het Gentse stadsbestuur woensdag.

Goed nieuws voor de Brugse Poort, een van de dichtst bebouwde wijken van Gent. De oude site van bowling Meibloem en meubelfabriek Pauver-Vandenberghe, in de Meibloemstraat (zie foto hieronder), komt in handen van de Stad. Die wil er ruimtes maken voor de buurt en nieuw openbaar groen, zoals een park. Dat maakt schepen van Stadsontwikkeling Sven Taeldeman (SP.A) bekend.

Het 8.000 vierkante meter grote terrein was in handen van een private ontwikkelaar, Adelaar Properties. Die wou er een nieuw woningblok neerpoten, maar dat strandde op protest van de buurt en het stadsbestuur. Dat plan is van tafel. "Ontwikkelaar Adelaar Properties en sogent werken aan een ruilovereenkomst", meldt Taeldeman woensdag in een persbericht.

"Sogent wordt hierdoor eigenaar van de ‘Meibloemsite’ in de Brugse Poort. Hier kan het stadsontwikkelingsbedrijf een site met buurtgerichte functies en openbaar groen ontwikkelen, in een zeer dichtbebouwde buurt." Het idee is om van de bowling een buurtplek te maken zoals de Standaert-site in Ledeberg en de Wasserij in Sint-Amandsberg. "We willen zo snel mogelijk gaan naar een tijdelijke invulling, samen met de buurt", zegt Taeldeman.

"Een aantal gebouwen die in slechtere staat zijn en minder erfgoedwaarde hebben zullen we slopen, zodat er open ruimte ontstaat", zegt Taeldeman. "Die zal publiek toegankelijk zijn. Daar is in de wijk echt wel nood aan. Het zal de leefbaarheid verbeteren. Het is een van de meest dense wijken van Gent. We willen ze zuurstof geven. Er zullen ook acitiviteiten plaats kunnen vinden en plaats zijn voor verenigingen."

Logisch

Om de Meibloemsite in handen te krijgen zette het stadsontwikkelingsbedrijf sogent een grondruil op met Adelaar, rond een terrein in de Muide. Op de kop van de Muide, aan Meulestedebrug, zijn al jaren plannen om het braakliggende terrein naast het oude kerkje van Sint-Antonius Abt te bebouwen.

Sogent zal de grond ruilen voor die van de Meibloemsite in de Brugse Poort, zodat Adelaar Properties in de Muide een woonproject met 50 eenheden kan bouwen. Klinkt logisch: extra groen in een dichtbebouwde wijk en extra woningen in een wijk waar nog ruimte is.

“Gent heeft nood aan nieuwe woningen”, zegt Taeldeman. “Tegen 2030 komen er volgens de prognoses nog 9.000 gezinnen bij in de stad. Het braakliggend terrein naast de kerk is vroeger altijd bewoond geweest. Sinds de afbraak van de woningen in de jaren 70 wacht deze plek op een nieuwe invulling.”

De grondruil is nog niet gefinaliseerd. Meer details zijn nog niet bekend. 

Overlast

Het project op de kop van de Muide valt niet goed bij iedereen in de wijk. Er wordt gevreesd voor extra verkeersoverlast, zeker in combinatie met een ander grootschalig nieuw woonproject aan de Voorhaven en de vernieuwing van Meulestedebrug. Het gebouw bevat ook geen enkele sociale woning.

Taeldeman verwijst naar een ander project in de wijk, waarbij geëxperimenteerd wordt met bewoners die een betaalbaar huis kunnen kopen zonder de grond te moeten betalen. “Dit project zal economische activiteit in de buurt, zoals enkele buurtwinkels, mogelijk maken. Bovendien zullen we samen met bewoners zoeken naar een zo groen mogelijke invulling van het Redersplein en de Albatros- en Meeuwstraat.”

Foto: Bulk Architecten

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio