Luid protest kan bouw van asielcentrum niet stoppen

Luid protest kan bouw van asielcentrum niet stoppen

De werken aan het asielcentrum voor gezinnen met minderjarige kinderen zijn gestart. Foto: ddl

Zaventem -

De federale regering is zopas gestart met de bouw van een nieuw detentiecentrum voor gezinnen met kinderen aan het asielcentrum 127 bis. Die plannen worden veroordeeld door een 100-tal organisaties.

Het plan om het asielcentrum in Melsbroek uit te breiden met zogenaamde ‘gesloten family units’ werden in 2011 al voorgesteld door toenmalig Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet (cdH).

Zijn opvolger, Theo Francken (N-VA), herbevestigde die plannen vorig jaar. Die gezinsunits moeten volgens Francken voorkomen dat kinderen gescheiden worden van hun ouders en er tevens voor zorgen dat gezinnen beter zullen samenwerken met de overheid om hun terugkeer te bewerkstelligen.

Golf van protest

Op de herbevestiging van die plannen volgde meteen een golf van protest. Platform Kinderen op de Vlucht is van mening dat geen enkel kind thuis hoort in een gesloten instelling en zette daarom - samen met Unicef België, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Caritas International en JRS Belgium - de campagne “Een kind sluit je niet op. Punt.” op poten.

Ondertussen hebben al meer dan honderd organisaties in België zich ook uitgesproken tegen de bouw van het gesloten centrum en tegen detentie van kinderen in het algemeen.

Desondanks is de bouw van het detentiecentrum inmiddels dus begonnen.

Geen gehoor

“Helaas heeft de regering nog geen gehoor gegeven aan de oproep van de organisaties”, zegt Tine Vermeiren, coördinatrice van het Platform Kinderen op de Vlucht. “De regering lijkt de plannen door te willen zetten. We zijn erg ongerust over het feit dat de werken zijn begonnen, want dat betekent dat er al over enkele maanden kinderen opgesloten zullen worden in een gesloten centrum in België.”

“Talrijke experts zijn van mening dat detentie van kinderen nooit in hun belang is.”

“De nefaste impact op de gezondheid, de ontwikkeling en het welzijn van kinderen is reeds herhaaldelijk aangetoond, zelfs bij een detentie van zeer korte duur onder relatief humane omstandigheden.

Veroordeeld

“België is al herhaaldelijk veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor het opsluiten van kinderen in ongepaste omstandigheden.”

“Als België opnieuw onschuldige kinderen opsluit, zet ons land een onaanvaardbare stap achteruit wat betreft kinderrechten.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees