VIDEO. Academiejaar openen saai en stijf? Niet in Kortrijk

Kortrijk -

Vives Campus Kortrijk stevent af op 7.000 studenten voor het komende academiejaar. De opening van het nieuwe jaar ging gepaard met een muziekfestival.

Opvallend dit jaar is dat de studenten later inschrijven. Maar nu al is de tendens stijgend, voor de tiende keer op rij trouwens. “Wij verwachten nog meer inschrijvingen”, zegt Frank Devos van hogeschool Vives. “Er is trouwens een toename van 5,1 procent generatiestudenten, dat zijn studenten die voor het eerst inschrijven in het hoger onderwijs.”

Voor deze studenten werd woensdag een muziekfestival georganiseerd met dj's. “De opening is minder academisch en specifiek gericht naar de studenten. En die zijn massaal aanwezig”, zegt Larissa Deblauwe van Vives.

Gratis friet en drank

De studenten kregen gratis friet en drank. Ze volgen studiegebieden die (behalve één) in aantal studenten toenemen. Handelswetenschappen en bedrijfskunde plus 7,1 procent, Industriële Wetenschappen en Technologie stijgt met 4,7 procent. Ook de IWT-opleidingen in Brugge en Oostende gaan erop vooruit, wat wordt toegeschreven aan de STEM-acties (Science, Technology, Engineering en Mathematics) van de Vlaamse overheid. Zo organiseert Vives in 73 gemeenten techniekacademies voor 2.500 kinderen.

Het studiegebied Onderwijs stijgt met 22,4 procent. Dat is te danken aan de verhuizing van de eerstejaars van Tielt naar Kortrijk. Enkel Gezondheidszorg gaat erop achteruit in Kortrijk met een daling van eveneens 6,5 procent. Kortrijk telt in dit studiegebied de opleidingen vroedkunde en verpleegkunde. De daling is te wijten aan de verlenging van 3 tot 4 jaar van de opleiding verpleegkunde sinds dit academiejaar. “Opvallend hier is dat we, ondanks de algemeen dalende tendens en de invoering van een toelatingsproef, maar een totale daling kennen met 6,5 procent.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio