Haar vader ging even wat water halen uit de vijver maar als zijn dochter Roos er niet was geweest, was hij verdronken

Haar vader ging even wat water halen uit de vijver maar als zijn dochter Roos er niet was geweest, was hij verdronken

Roos De Kunst wordt vanavond in de bloemetjes gezet. Foto: jdw

Zemst -

Roos De Kunst (62) uit Hofstade redde vorig jaar haar vader van de verdrinkingsdood uit een vijver in Blaasveld. Net voor de gemeenteraadszitting van donderdagavond krijgt ze daarvoor de bronzen medaille van het Carnegie Hero Fund.

Een jaar geleden, op een zaterdag in augustus, maakten Roos De Kunst en haar vader Jos (89) een autoritje naar de O.L.V. Kapel van de Veertien Bunders in Blaasveld.

Jos wou dat zo, terwijl zijn zonen op hetzelfde moment in de Saas-vallei in Zwitserland de as van hun moeder - zijn vrouw - waren gaan uitstrooien. Dat was haar laatste wens.

Kapel

Samen gingen ze de kapel binnen waarvan de blauw-witte deur altijd uitnodigend openstaat. Ze staken een kaars aan en schikten de meegebrachte bloemen in een vaas. Omdat ze wat weinig water meebrachten, wou Jos de vaas bijvullen in de ‘kapellekensput’ vlakbij.

Toen dat wat lang duurde, werd Roos ongerust. Ze ging op zoek naar haar vader en vond hem languit en met het hoofd naar beneden in de vijver.

“Ik riep: “Va, wat hebt gij gedaan?””, weet ze nog. “Ik schreeuwde, riep en tierde en sprong tegelijk in het donkere water. “Ik trok en sleurde aan het bewegingloze lichaam. Ik draaide hem om en kreeg zijn hoofd boven water. Ik schreeuwde om hulp, maar er er kwam geen gehoor. Ik klopte op zijn gezicht, gaf ferme tikken op zijn wangen en kreeg een beetje reactie.

Moed

“Ik zag in de ogen van Va dat hij nog niet helemaal naar de overkant vertrokken was en dat gaf moed. “Va”, zei ik. “We gaan hieruit geraken, het moet voor ons Moe.””

Ook nieuw hulpgeroep van Roos bleef onbeantwoord. Ze zette haar schouders onder zijn bovenlijf en samen schoven ze centimeter voor centimeter op naar de oever tot ze beiden veilig waren.

Op het pad wat hogerop hield Roos een fietser tegen die de hulpdiensten alarmeerde. Die arriveerden snel en ondersteunden Jos naar de ambulance, die hem naar het ziekenhuis bracht.

Recupereren

Het duurde tot de ochtend voor de onderkoelde man weer op normale temperatuur was. Na enkele dagen recuperatie en een serie medische test was Jos De Kunst weer de oude.

Later vertelde hij aan zijn kinderen dat hij als kind had leren zwemmen in diezelfde Kapellekesput waarin hij nu bijna de dood had gevonden. Destijds was dat het ‘zwembad’ voor de jeugd van Blaasveld.

Afspraak met de dood

“We hebben allebei een afspraak met de dood gemist maar gelukkig kunnen we het nog navertellen”, zegt Roos De Kunst, die gelukkig vaak zwemt en ooit een redderscursus volgde.

Voor de straffe daad krijgt ze de bronzen medaille van het Carnegie Hero Fund en een diploma. Die wordt net voor de gemeenteraadszitting uitgereikt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees