Interieur legendarisch Gents ijssalon gered: "“Ik wou Veneziana ziel teruggeven”

Foto: David Van Hecke

Gent - Het legendarische Gentse ijssalon Veneziana rechtover het Gravensteen heeft na veel valse starts nu hopelijk een waardige opvolger gekregen. In plaats van ijsjes worden er nu gezonde vegetarische slaatjes geserveerd en het authentieke interieur is met veel liefde hersteld.

“Mijn lunchbar heet Boon omdat ik in elk vegetarisch slaatje een of andere boon verwerk”, zegt Sara Van Damme. Wij kunnen getuigen dat Sara Van Damme ook met koffiebonen handig is. De ­cappuccino was heerlijk. Niet slecht voor iemand die tot voor een jaar nog de juf was van het vierde leerjaar in een school in Deinze. “Na 18 jaar was het op”, zegt ze. “Ik was toe aan iets anders.”

En kijk, een week na haar veertigste verjaardag opende dinsdag haar eerste eigen zaak in het pand in de Geldmunt waar de Italiaanse familie Zangrando decennialang Gents bekendste ijssalon openhield. De afgelopen tien jaar was het een duiventil: achtereenvolgens het decor van het VTM-programma Mijn Restaurant, eethuis De Charlekijn, een après-ski chalet en een cocktailbar.

“Toen we het pand kochten, kon ik wel huilen”, zegt Sara. “Alle elementen van het interieur die de Veneziana zo authentiek hadden gemaakt, waren overschilderd of weggestoken. Was dit het grand café waar mijn moeder als klein meisje moest rechtopstaan om haar coupe met vijftien bollen te kunnen opeten? Ik zwoer dat ik de Veneziana haar ziel zou teruggeven.”

Pronkstuk

Dat is wonderwel gelukt: van de gevel tot de terrazzovloer, van de houten lambriseringen tot de muurschilderingen: alles werd met veel respect en liefde gerenoveerd. Sara Van Damme had een formidabele sidekick aan haar man Dieter De Clercq, die zaakvoerder is van architectenbureau KRAS. “Vijf maanden lang heeft hij bloed, zweet en tranen gelaten”, zegt ze. “In die periode is hij tien kilo vermagerd.”

Het pronkstuk is zijn ontwerp voor de toog in messing die een eerbetoon is aan de houten toog van de Veneziana. “Toen de dochter Zangrando, die hiernaast woont, kwam kijken, heeft ze geweend omdat ze ineens in het decor stond waarin ze als klein meisje rondliep.”

Boon heeft overigens nog plannen. “Achter de gelagzaal ligt nog een zaal die we willen omvormen voor culturele evenementen zoals een jazz-optreden of een lezing. En de koterijen op onze binnenkoer hebben we afgebroken voor een terras dat vanuit het Patershol zichtbaar zal zijn. Op de eerste verdieping komen drie appartementen en het architectenbureau van mijn man neemt zijn intrek op de tweede verdieping.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio