Therapeutische honden gaan langs in zorginstellingen

Clinidogs wil patiënten opbeuren: “Een hond is een fantastische therapeut”

Gus Verbrugghe, zijn vader en directeur van Clinidogs Philip Verbrugghe en vrijwilligster Vera Daeninck met haar honden Jill en Joli. Foto: aft

Brugge -

De Brugse vzw Clinidogs tovert een glimlach op het gezicht bij de bewoners van 71 Vlaamse zorginstellingen. “Een hond is een fantastische therapeut. Tegen 2018 willen we in 300 voorzieningen actief zijn”, zegt directeur Philip Verbrugghe.

Vrijwilligers van Clinidogs vzw bezoeken al sinds 2014 tal van zorginstellingen met hun trouwe viervoeters. Geheel kosteloos bezorgen de honden gezelschap en liefde aan de bewoners en patiënten van woonzorgcentra, revalidatiecentra, psychiatrische ziekenhuizen en voorzieningen voor mensen met een mentale beperking.

Sinds enkele maanden staat Bruggeling Philip Verbrugghe aan het hoofd van de organisatie. “Clinidogs werd opgericht door Oostkampenaar Johan Sap, maar was tot vijf maanden geleden eerder een slapende vzw. De vereniging kwam de eerste twee jaren niet echt van de grond”, verduidelijkt Philip.

“Nadat ik met Johan in contact was gekomen, besloot ik een vijftal maanden geleden om mijn schouders onder Clinidogs te zetten. Dit project was te mooi en te uniek om er niets meer mee te doen. Deze honden zijn echt een zegen voor wie we bezoeken.”

Vera Daeninck uit de Egelantierenstraat in Oostkamp is al sinds mei vorig jaar als vrijwilliger actief voor Clinidogs. Met haar golden retrievers Jill en Joli bracht ze al tientallen bezoekjes aan de bewoners van diverse zorginstellingen. “Het is fantastisch om te zien hoe hard deze mensen uitkijken naar onze komst”, lacht Vera.

Tranen in de ogen

“Zwaar hulpbehoevende bejaarden herleven als ze de hond mogen aaien of knuffelen. Een hond is werkelijk een fantastische therapeut. De bezoekjes duren een tot anderhalf uur en zijn voor het personeel in de zorgcentra vaak een verademing. Ze kunnen dan eventjes tot rust komen. Zelf krijgen we er ook enorm veel voor terug. Soms krijg ik de tranen in de ogen als ik zie hoe gelukkig ik deze zorgbehoevenden kan maken.” Sinds hij directeur is timmert Philip hard aan de weg om meer naambekendheid te verwerven en de activiteiten van Clinidogs verder uit te breiden.

“We hebben 56 enthousiaste vrijwilligers in de rangen die in 71 instellingen over heel Vlaanderen over de vloer komen”, zegt hij. “Je vindt de Clinidogs-honden vooral in de omgeving van Brugge, maar ook in Roeselare hebben we een zestal vrijwilligers die een viertal zorginstellingen aandoen. Intussen zijn we ook al actief in Antwerpen en Limburg en zijn we bezig met de opstart in Wallonië. Ons doel is om tegen eind 2018 in driehonderd instellingen actief te zijn. Het is duidelijk dat een dergelijke groei ook een doorgedreven professionalisering vereist. Maar daarvoor hebben we absoluut meer centen nodig. Ook extra vrijwilligers zijn meer dan welkom.”

Wie een hond heeft en zich als vrijwilliger wil inzetten kan mailen naar info@clinidogs.be of surfen naar www.clinidogs.be.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio