Leeuw doet test met autovrije schoolzones

Leeuw doet test met autovrije schoolzones

Aan de Sint-Lutgardisschool in Zuun werd de eerste octopuspaal geplaatst. Nog voor het einde van het jaar volgen alle andere scholen. Foto: idh

Sint-Pieters-Leeuw -

Tijdens de Week van de Mobiliteit, die volgende maandag van start gaat, wordt elke dag de omgeving van telkens twee scholen een dagje autovrij gemaakt in Leeuw. “Het is een test om ouders en kinderen te laten ervaren hoe leuk het zonder die auto's is.”

“De toestand vandaag aan de schoolpoorten loopt soms echt de spuigaten uit”, aldus het bestuur. “De negen Leeuwse scholen liggen stuk voor stuk in rustige straten, maar twee keer per dag veranderen die schoolomgevingen gedurende minstens een halfuur in een echte heksenketel. Mensen denken dat hun kinderen veilig zijn als ze pal voor de schoolpoort worden gedropt, maar op die manier creëren ze een algemene onveiligheid voor al de anderen. Daarom willen we ouders en kinderen aanmoedigen om met de fiets of te voet naar school te komen. Elke schoolomgeving zal daarom volgende week een dag niet bereikbaar zijn met de auto tijdens de Week van de Mobiliteit. Wie toch niet anders kan dan zijn of haar kinderen met de wagen te brengen, vragen we verderop te parkeren en de laatste honderd meter te voet af te leggen. Zo creëren we ten minste één dag in het jaar een schoolomgeving waar je rustig op straat kan wandelen. Van het einde van de schooldag maken we een gezellig moment. De kinderen krijgen twee bonnen die ze voor een verrassing kunnen inruilen voor zichzelf en een ouder. Er zal ook een standje van de gemeente staan waar ouders hun bevindingen over een autovrije schoolzone kwijt kunnen. We wachten de bevraging af om te zien wat we nog meer kunnen doen om de schoolomgevingen in Leeuw veiliger te maken.”

Op maandag 18 september is de omgeving van de Sint-Stevensschool in het Negenmanneke en de Jan Ruusbroecschool in Ruisbroek autovrij. Op dinsdag is het de beurt aan de Wegwijzer in Ruisbroek en Den Top in Sint-PIeters-Leeuw, op woensdag aan de Ave Maria-school in Vlezenbeek, op donderdag aan 't Populiertje in Zuun en de Groene Parel in het Negenmanneke en op vrijdag aan de Sint-Lutgardisschool in Zuun en de Don Bosco-school in Leeuw-centrum.

De scholen zelf lieten al weten dat ze van de autovrije zone gebruik zullen maken om met de kinderen op straat verkeerslessen of andere activiteiten te organiseren.

Octopuspalen

“In Ruisbroek komt vijftig procent van de kinderen met de fiets of te voet naar school. In Vlezenbeek of in Leeuw-centrum is dat maar twintig procent. We vinden dat dit beter moet kunnen, vooral nu we steeds meer evolueren naar buurtscholen dankzij het centraal aanmeldingsregister waarbij de afstand tussen de woonplaats en de school bepalend wordt om kinderen in een school in te schrijven”, aldus Gunther Coppens (N-VA), schepen van Onderwijs.

Inmiddels bestelde het gemeentebestuur voor alle Leeuwse scholen octopuspalen die de aanwezigheid van een basisschool beter moeten signaleren. Deze week werd de allereerste paal geplaatst aan de Sint-Lutgardisschool in Zuun. Tegen Kerstmis moet dat ook in alle andere scholen gebeurd zijn. “En natuurlijk blijven onze gemeenschapswachten en de politie een nultolerantie hanteren voor verkeersovertredingen in de schoolomgevingen, zoals bijvoorbeeld fout of hinderlijk parkeren. Ze zullen controles blijven uitvoeren voor en na schooltijd”, besluit Jan Desmeth.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio