iPhone is veel goedkoper in de VS: is het toestel daar kopen echt voordeliger?

iPhone is veel goedkoper in de VS: is het toestel daar kopen echt voordeliger?

Foto: REUTERS

Als we op de Apple Store afgaan, kost de goedkoopste iPhone X ons 1.159 euro. Geen wonder dat veel landgenoten naar de VS trekken om hun toestel te kopen, want daar kost het omgerekend slechts 839 euro. Of is een reis voor een iPhone toch een slecht idee?

Apple-CEO Tim Cook pakte er dinsdagavond graag mee uit: de nieuwe iPhone X zal 999 dollar kosten. Omgerekend is dat 839 euro. Het was dan ook even schrikken voor de Belgische liefhebbers toen ze naar de Apple Store surften: de goedkoopste iPhone X kost in ons land 1.159 euro.

Het verschil zit hem in de belastingen die betaald worden, zo leert ons wat opzoekwerk, en het is dus compleet normaal dat er een prijsverschil is tussen beide landen. Wie het vergelijkt, zal merken dat de iPhone nergens goedkoper is dan in de VS.

Vliegtuig op?

Maar dan vroegen we ons af of het, zoals wat landgenoten doen, voordeliger is om het vliegtuig naar New York te nemen en daar een iPhone te kopen. Natuurlijk niet: alleen al de zoektocht naar vliegtickets maakt duidelijk dat het niet zo is. Want voor minder dan 350 euro is het haast ondenkbaar om naar de Amerikaanse stad te vliegen.

Alternatief: wat als iemand die je kent momenteel in de VS is en je die persoon kan vragen om een toestel voor jou te kopen en mee te brengen? Een interessante piste, want na een bezoekje aan een Apple Store in de VS heeft die persoon dus effectief een iPhone van 839 euro in handen. Maar volgens de wet moet die persoon, zodra hij of zij weer in ons land is, de aankoop aangeven bij de belastingen en daar vervolgens ook gewoon belastingen op betalen.

Als we dat - bij benadering - uitrekenen, komt het je op 200 euro extra te staan. Een iPhone X voor 1.039 euro dus, dat is 120 euro uitgespaard. Geen slecht idee om iemand hem in de VS voor jou te laten kopen, dus.

Wat ook soms geprobeerd wordt, is dat de personen die een iPhone kopen in de VS die al gebruiken wanneer ze het vliegtuig opstappen en de verpakking en de aankoopbon weggooien. Dan lijkt het alsof ze niets gekocht hebben en moeten ze geen belastingen betalen. Geniaal, zou je denken, maar als het uitkomt wacht je een bijzonder zware boete. Toch maar niet proberen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees