Verzegelde café broers Abdeslam wordt buurthuis en alle buren betalen mee

Jan Hertecant voor het café, dat binnen nog moet worden opgeknapt (kleine foto). Foto: ycs

Sint-Jans-Molenbeek -

Café Les Béguines werd ooit uitgebaat werd door de broers Abdeslam, daders van de aanslagen in Parijs. Vandaag staat het leeg, maar niet lang meer. De buurt lanceert een growfunding om het pand om te vormen tot buurthuis.

Café Les Béguines in de Molenbeekse Begijnhofstraat was geen plek voor vrome moslims toen de broers Abdeslam er achter de tapkraan stonden. Integendeel. Er werd volop gedeald, met alle overlast van dien. Toen bleek dat de voormalige uitbaters betrokken waren bij de aanslagen in Parijs, liet de gemeente het pand verzegelen. Er was de voorbije twee jaar heel wat interesse voor het leegstaand café, met name van journalisten en toeristen, maar niemand die het in zijn hoofd haalde om er iets op te starten, ook de eigenaar niet. Tot de buurt zelf in actie schoot. Het buurtcomité sloeg de handen in elkaar met de plaatselijke vzw's Make It Real, Zonnelied en Atouts Jeunes, en kwam met een plan.

Alle dagen open

“We lanceren een growfunding om het pand tot buurthuis om te vormen”, zegt Jan Hertecant, procesbegeleider van vzw Zonnelied, een plaatselijke vereniging die zich inzet voor mensen met een beperking. “Na de aanslagen wilden we de negativiteit in deze buurt keren en zochten we een manier om de buren weer met elkaar in contact te brengen. Een buurthuis leek een goeie zet, want vandaag is er geen buurt- noch een jeugdhuis in deze wijk. We hebben de plek natuurlijk niet toevallig gekozen. Het voormalig café staat symbool voor de zwarte bladzijde in de geschiedenis van deze buurt, maar bevindt zich ook pal in het centrum, op het kruispunt van twee assen. Via via kwamen we in contact met de eigenaar en die was bereid om het aan ons te verhuren.”

Het buurthuis moet een ontmoetingsplek worden, open zeven dagen op zeven, waar buren een glas kunnen drinken en verenigingen een thuis vinden. “Er zijn heel wat nieuwe positieve projecten in onze gemeente, maar die hebben niet altijd een plek of middelen om te ontwikkelen”, aldus Hertecant. “Het buurthuis zal onder meer onderdak geven aan dialoogtafels, wereldkeukens en huiswerkklasjes. Er komen eventueel ook jamsessies voor muzikanten en het zou de uitvalsbasis kunnen worden van een wandelclub. Het huis wordt het kloppend hart van de buurt.”

Nieuwe naam

“We willen 17.000 euro ophalen via growfunding. Dat geld zal samen met 5.000 euro van de Koning Boudewijnstichting worden gebruikt om het pand te renoveren en in te richten, alsook voor de werkingskosten van het huis. Op 24 september hebben we een buurtfeest waarbij we de nieuwe naam van het gebouw zullen lanceren. De jonge maar gerenommeerde pianist Julien Libeer is peter van het project.”

De initiatiefnemers willen tegen de lente van 2018 volledig operationeel zijn.

Meer info over het project vindt u op de site https://www.growfunding.be/nl/bxl/surprise.

Corrigeer

MEER NIEUWS