Grote winkelketens palmen het Sas in, tweede kans voor zonevreemde bedrijven

De nieuwe invulling van Kampenhout-Sas lijkt al deels concreet bepaald. Foto: evb

Kampenhout / Boortmeerbeek -

Het college verleende een sociaal-economische vergunning voor nieuwe kleinhandel aan het Sas waar het oude witloofmuseum wordt afgebroken en gaat zo in tegen het advies van NSECD. Sommige zaken verhuizen van Boortmeerbeek naar Kampenhout.

Er heerst al bijna een jaar discussie over de nieuwe invulling van Kampenhout-Sas. Het witloofmuseum en aanpalende complexen worden met de grond gelijk gemaakt. De kans er dat een zwembad op de site komt, wordt kleiner. Het bestuur leverde immers een positief advies af voor sociaal-economische activiteiten, goed voor 13.900 vierkante meter winkeloppervlakte. Begin dit jaar resulteerde dat nog in een dispuut met enkele buren, die vrezen voor een mini-Uplace. De goedkeuring van het college wordt momenteel door middel van een plakkaat aangekondigd aan het Sas.

Wanneer de site de onder- en bovengrondse parking en de nieuwe winkeloppervlakte krijgt, is voorlopig niet duidelijk. “De bouwpromotor moet eerst een bouw- en milieuaanvraag op zak hebben. De sociaal-economische vergunning zegt alleen dat er handel mag worden gedreven”, zegt burgemeester van Kampenhout Kris Leaerts (CD&V).

De concrete invulling lijkt al deels bepaald, wat (deels) ook burgemeester Michel Baert van Boortmeerbeek (Open VLD) bevestigt. “Enkele grotere zaken zoals Krëfel en JBC verhuizen naar het Sas. Veel zorgen maak ik me niet, onze winkelruimte langs de Leuvensesteenweg is heel gegeerd. We moeten er samen echter goed op toezien dat de winkelruimte nuttig wordt besteed. Nieuwe supermarkten met honderden rijbewegingen per dag zijn te vermijden”, zegt hij.

Niet de minste namen

Naast Krëfel en JBC heeft de vennootschap MG Retail (dat niet wilde ingaan op onze vragen, nvdr.) ook voor Het Keukenhuis, Sleepy, Colora, Kwantum, Medi-Market, Schoenen Torfs, Lola Liza, H&M, Maisons du Monde, Brantano, AS Adventure en Zeb een aanvraag ingediend. In het complex zou mits de nodige vergunningen ook een horecazaak komen, samen met een binnenspeeltuin en een fitnesszaak. De burgemeester ontkent noch bevestigt de namen van de ketens, maar zegt dat “sommige handelszaken hierdoor een betere bestemming krijgen en niet-zonevreemd worden ingekleurd.”

Kampenhout gaat echter in tegen het advies van het NSECD (Nationaal Sociaal Economisch Comité voor Distributie van het Agentschap Innoveren en Ondernemen). Het Comité trad gisteravond niet in detail maar zegt wel dat het oordeelt over criteria zoals mobiliteit, milieu en ruimtelijke ligging. “Het ziet liever een groot bedrijf, type Makro of Ikea omdat deze stedenbouwkundig sterkere papieren hebben. Toch denken we als college dat het beter is om een diversiteit aan winkels te creëren. Supermarkten zijn bovendien uitgesloten. Die genereren te veel verkeersbewegingen die niet in tijd zijn gespreid”, zegt Leaerts.

Oververzadiging?

“We moeten opletten voor oververzadiging van de markt in ons segment”, zegt Pascal Mannekens, zaakvoerder van Bedking en bestuurslid van NAVEM, de Nationale Federatie van Meubelwinkels van België. “Wij bieden gelukkig een hoog segment aan producten; Sleepy zit onderaan de ladder. Dus ik ben niet bang voor concurrentie. Die hebben we nu al op de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek en we zijn en blijven in Vlaams-Brabant en Antwerpen de grootste slaapwinkel.”

Of er naast deze winkeloppervlakte nog eventueel plaats is voor een zwembad? “Dat is een piste die we voorlopig niet verlaten”, voegt Leaerts nog toe.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio