Staking Volvo Gent: vakbonden en directie bereiken voorakkoord maar werk wordt nog niet hervat

Staking Volvo Gent: vakbonden en directie bereiken voorakkoord maar werk wordt nog niet hervat

Foto: BELGA

Gent -

De directie en vakbonden van autofabrikant Volvo Car Gent hebben een nieuw akkoord bereikt om de staking te beëindigen. Dat meldt de directie donderdagochtend. Over de inhoud van het nieuwe akkoord is nog niets bekend, dat wordt eerst met de arbeiders besproken. De eerste groep arbeiders kreeg om 11 uur de inhoud van het voorakkoord te horen. Aan de poort zijn de eerste reacties alvast negatief. Voorlopig wordt het werk nog niet hervat.

Vooral het vertrek van zowat 250 tijdelijke werkkrachten, de nieuwe werkverdeling na beëindiging van de productie van de XC60 en het regelmatige weekendwerk hadden onvrede veroorzaakt bij een deel van het personeel, dat maandagochtend spontaan het werk had neergelegd. Sinds woensdag is een verzoeningsprocedure lopende, die in de nacht van woensdag op donderdag tot een doorbraak heeft geleid.

Om 05.15 uur gaan op een gewone werkdag zowat 1.000 arbeiders aan de slag in de ochtendploeg, die nu geïnformeerd zullen worden over het nieuwe akkoord. Dat gebeurt vanaf 11 uur in groepen, die vervolgens zullen stemmen over de nieuwe voorwaarden. Daarna moet duidelijk worden of de staking ontzenuwd is en het vertrouwen in de directie hersteld kan worden. Eerdere voorstellen van de directie op maandag en dinsdag werden door het personeel niet aanvaard.

De christelijke vakbond ACV is positief over het akkoord dat in de nacht van woensdag op donderdag is bereikt om de staking bij Volvo Car Gent te beëindigen. Het werk wordt donderdag evenwel nog niet hervat. “Het is een beter akkoord met positieve zaken die de werkdruk zullen verlichten en het vertrouwen opnieuw kunnen opbouwen”, zegt Patrick Van Hijfte van ACV. Over de inhoud van het akkoord wordt nog geen informatie gegeven, eerst wordt het personeel, zowat 3.000 arbeiders, ingelicht.

In een eerste fase worden plaatselijke vakbondsmandatarissen en lagere leidinggevenden op de hoogte gebracht van de inhoud van het verzoeningsakkoord. Daarna volgen elke 2 uur vrijwillige infosessies waarin de precieze modaliteiten worden toegelicht. Later volgt een stemming, maar het werk wordt vandaag nog niet hervat.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees