Last van keuzestress? Zo ga je er het best mee om

Last van keuzestress? Zo ga je er het best mee om

Foto: ss

We hoeven het u wellicht niet te vertellen: in september stapelen de facturen zich genadeloos op. School, energie, verzekeringen, lidgeld voor sportclubs: het lijkt wel alsof je alles dan moet betalen. Maar wat als je twijfelt om toch nog wat geld te gebruiken voor een grote aankoop?

Het is belangrijk om tussen al die zware facturen door ook nog iets voor jezelf te kopen. Een verre reis of een zwembad bijvoorbeeld. Of toch maar je huis verbouwen of een nieuwe auto aanschaffen? Die uitgaven brengen telkens keuzestress met zich mee omdat je twijfelt of je ze wel moet doen. “Zodra je te veel opties hebt, zal je minder snel of zelfs helemaal geen keuze maken”, zegt Frederic Dumalin van iChoosr, marktleider van groepsaankopen in Vlaanderen. Daarom deze vijf vragen die je maar beter kan stellen als je worstelt met keuzestress.

Hoe belangrijk is de keuze?

“Welke appels je koopt, is een minder belangrijke beslissing dan waar je naartoe gaat op vakantie”, aldus Dumalin. “Maar, appels zijn niet zo duur en als je later vindt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, dan zal je er minder spijt van hebben. Besteed dus niet te veel van je tijd aan alledaagse keuzes en stop je energie in dure keuzes.”

Hoeveel tijd en geld wil je maximaal spenderen?

Niets dat je meer doet twijfelen dan je portefeuille. “Voor je prijzen of informatie opzoekt, kan je het best als weten hoeveel tijd en geld je maximaal wil spenderen. Ga alleen over je budget als je ervan overtuigd bent dat je aankoop het waard is. Verdiep je je graag in een bepaald product, dan vind je het vermoedelijk niet erg om veel tijd aan uitzoekwerk te besteden. Maak je liever snel een goede keuze, ga dan doelgericht op zoek en blokkeer hiervoor best een moment in je agenda. Zo kan je zeer efficiënt de nodige afwegingen maken.”

Welke kenmerken zijn belangrijk voor jou?

Nog iets war je beter al over nagedacht hebt voor je effectief gaat kopen: welke kenmerken van het product zijn voor jou het meest belangrijk? “Bij het kopen van een auto is het voor de één belangrijk dat de kinderen op de achterbank passen, de ander hecht vooral waarde aan een laag verbruik van de motor of wil hem flink op zijn staart kunnen trappen. Door twee of drie eigenschappen vooraf te bepalen, houd je de focus op wat voor jou essentieel is.”

Kan je dit alleen beslissen?

“Het is geen schande om te rade te gaan bij anderen, want de kans bestaat dat ook zij ooit zo’n keuze hebben gemaakt. Vraag bijvoorbeeld aan collega’s, vrienden en familie wat hun ervaring was met het product dat zij hebben gekozen en de leverancier bij wie zij dit hebben gekocht. Ook vind je online veel vergelijk- en review-websites. Controleer wel of het om een expert gaat die onafhankelijk is van de verkopers van het product.”

Heb je de mening van de anderen écht nodig?

Zodra je alles opgezocht hebt en je klaar bent om de uitgave te doen, moet je definitief stoppen met twijfelen. “Beslis en trek het niet meer in twijfel”, zegt Dumalin. “Vertrouw ook op je buikgevoel, zolang je er maar logisch over blijft nadenken. Zelfs als nadien blijkt dat het ergens anders goedkoper of beter kon, dan nog wilt het niet zeggen dat je een foute keuze hebt gemaakt. Door eeuwig te twijfelen, blijf je ter plekke trappelen. En tijd is ook geld waard. Wees alert voor keuzestress en durf hier tegenin te gaan.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees