Neergestoken agent schrijft open brief aan zijn aanvaller: “Het was een laffe daad”

Neergestoken agent schrijft open brief aan zijn aanvaller: “Het was een laffe daad”

Politieman Filip De Pauw richt zich in een open brief rechtstreeks tot Hicham Diop die gisteren in een rolstoel naar de zitting kwam. Foto: Nbl

“Een man valt geen tegenstrever in de rug aan. Het was een laffe daad...” Politieman Filip De Pauw heeft een open brief geschreven aan Hicham Diop, de man die hem vorig jaar in Schaarbeek aanviel met een mes. De dader riskeert 15 jaar cel.

Vorig jaar in oktoberviel Hicham Diop in Schaarbeek twee agenten aan van de politiezone Brussel-Noord. De Pauw werd in de nek gestoken, een andere in de buik. Toen een andere politiepatrouille tussenbeide kwam brak Hicham Diop nog de neus van één van die agenten. Pas toen ze hem in been schoten, konden ze hem inrekenen

In Brussel werd donderdag de tweede zittingsdag van het proces gehouden. Diop volgde het proces vanuit een rolstoel. Aan het justitiepaleis deelde slachtoffer Filip De Pauw een open brief uit aan de aanwezigen. In de brief richt hij zich rechtstreeks tot de dader.

“Op 05/10/2016 besloot u een daad te stellen waarvan ik tot op heden nog steeds de reden niet kan van begrijpen. Tijdens het onderzoek en het proces is geen duidelijkheid gekomen. Het was een laffe daad. Een man valt geen tegenstrever aan in de rug...”, schrijft hij.

Diop weigert voorlopig zijn verantwoordelijkheid op te nemen in dit dossier, vindt de agent. Hij weigert mee te werken aan het onderzoek en geeft geen motief voor zijn daden.

“Tot op heden is alles wat volgt op de aanval een aaneenschakeling van leugens en verhaaltjes die geen steek houden...”, zegt de politieman.

De feiten zijn echter gefilmd door een veiligheidscamera in de buurt .

“U laffe daad is volledig op film opgenomen en toont dat u deze vastberaden en zonder enige terughoudendheid heeft uitgevoerd”, schrijft De Pauw.

“In heel het betoog loopt een rode draad: mijn levensgezellin en collega die met blote handen een man van tweemaal haar gewicht en omvang tot driemaal aanvielen om mij te ontzetten. Dat, mijnheer Diop, dat is moedig zijn.”

“U laffe daad is terreur geworden aangezien het een enorme impact heeft gehad en nog heeft op mijn familie, naasten, collega’s en anderen. Wanneer zelfs een wetsdienaar niet meer veilig is door mensen zoals u, dan is het slecht gesteld met onze maatschappij”,gaat hij verder.

Het parket vraagt nu 15 jaar cel tegen de gewezen kickbokser. De aanklachten zijn poging tot moord in een terroristische context, slagen en verwondingen met voorbedachtheid in een terroristische context, verboden wapenbezit en gewapende weerspannigheid.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees