Politie deed al 67 controleacties in ‘voetgangersstraten’ en zal blijven controleren

Al 781 boetes voor fietsers in Gentse winkelstraten

Gent - Al 781 fietsers hebben een boete van 58 euro gekregen omdat ze niet afstappen in de zes officiële ‘voetgangersstraten’ in Gent. Buitenlanders die niet kunnen betalen moeten zelfs ter plaatse hun fiets afstaan aan de politie. Maar is de signalisatie wel duidelijk genoeg?

Sinds 3 april, de start van het circulatieplan, mag in vijf winkelstraten in de binnenstad van Gent niet meer gereden of gefietst worden. Tussen 11 en 18 uur mag er niemand in, zodat shoppers zonder zorgen kunnen winkelen en wandelen. In de zomermaanden geldt het regime ook op de Graslei.

Veel Gentse fietsers kennen het verbod en rijden rond of stappen af, maar lang niet iedereen. Sinds mei deed de lokale politie 67 controleacties. Dat leidde al tot 781 boetes, blijkt uit cijfers die De Gentenaar opvroeg.

Vooral in de Langemunt is veel gecontroleerd. In mei schreef de politie er 143 boetes uit, de maanden daarna nog eens 189.

Inbeslagstelling

Buitenlandse fietsers, studenten of bezoekers die zo’n boete krijgen, wordt gevraagd om ze meteen te betalen. Kunnen ze dat niet, dan wordt hun fiets “tijdelijk ingehouden” door de politie. “Als men binnen de 96 uur komt betalen krijgt men hem terug. Anders volgt de procedure van inbeslagstelling, mits akkoord van het parket”, zegt de politie.

De vraag is of het fietsverbod voldoende duidelijk is aangeduid. Aan de ingang van elke voetgangersstraat staat een moeilijk interpreteerbaar verbodsbord en een onopvallende ‘fietszuil’. Dat is het.

“Ik hoor veel ongenoegen van beboete fietsers omdat het verbod onvoldoende duidelijk visueel is aangebracht”, zegt SP.A’er Guy Reynebeau, die de kwestie op de agenda van de commissie Algemene Zaken maandag zette.

Studenten

Het fietsverbod is een heikel thema, ook binnen het stadsbestuur. Enerzijds wil Gent zich profileren als fietsstad en fietsers niet viseren. Automobilisten houden zich ook lang niet allemaal aan de nieuwe regels. Maar klachten van voetgangers over te assertieve fietsers houden aan. En de regels zijn duidelijk.

De controles gaan hoe dan ook door, zegt de politie. Maandag nog stonden agenten in de Koestraat fietsers te controleren.“We krijgen minder klachten dan bij de invoering van het circulatieplan over conflicten tussen fietsers, auto’s en voetgangers”, zegt politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez.

“In oktober doet de nieuwe studentenbevolking zijn intrede. We zullen onverstoord aanwezig blijven en blijven verbaliseren indien nodig. De veiligheid en een aangename beleving van de voetgangerszone, door iedere weggebruiker, blijft prioritair.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio