En toen stond er plots 20.000 liter water in de kelder

De schade in de kelder van Boudewijn Michiels is enorm. Foto: hsb

Bertem / Leefdaal -

In de Dorpstraat in Leefdaal is woensdagavond de hoofdwaterleiding gesprongen. Bewoner Boudewijn Michiels merkte het lek even na 23 uur op, omdat de straat onder water stond. Later bleek dat het ook een ravage had aangericht in zijn eigen kelder.

“Het water kwam naar boven via de asfalt”, zegt burgemeester Joël Vander Elst, die meteen ter plaatse ging toen hij werd verwittigd. “Eén buurtbewoner reageerde nog dat hij blij was dat de straat afhelde, want zo liep het de straat af en niet richting de huizen. Maar toen die man even later in zijn kelder kwam, bleek net zijn huis de grootste dupe te zijn van het waterlek. Het water had namelijk ondergronds een weg gezocht en was zo in zijn kelder beland. De hele kelder stond onder water.”

20.000 liter

“Ik schrok enorm, het water gutste gewoon uit de muren”, zegt Boudewijn Michiels. “Het stond al tot ruim boven mijn knieën toen ik het opmerkte. Dozen met boeken die tegen de muur stonden, waren door de kracht van het water gewoon omver geworpen.” De brandweer kwam ter plaatse, en pompte zo'n 20.000 liter water uit de kelder. Maar de schade is enorm, want naast het water stroomde er ook heel wat modder naar binnen. “Er komt een firma om alles op te kuisen, maar ik vrees dat veel van wat in mijn kelder stond gewoon de vuilbak in moet.”

Geen water

Meteen toen het lek opgemerkt werd, werd de waterleiding afgesloten zodat er niet meer water kon ontsnappen. “Na overleg beslisten we om meteen te beginnen met de herstelling. Omdat het zo'n belangrijke leiding was, zorgde het afsluiten ervan dat zelfs huizen in Vossem en Duisburg zonder water zaten. Het was dus belangrijk om over te gaan tot nachtwerk. Om 2 uur 's nachts zijn de arbeiders begonnen. Tegen 6 uur was het lek gedicht en was er weer water. De bewoners gaan dus amper gemerkt hebben dat ze een nacht geen water hadden”, aldus de burgemeester.

Het lek is nu gedicht, maar het zal wel nog een dag of twee tijd kosten voor ook de put die ontstond door het stromende water, en de put die nodig was voor het dichten van het lek, hersteld is. Daarom is de Dorpstraat tussen Blankaart en Mezenstraat afgesloten voor alle verkeer. Er is een omleiding voorzien via de Blankaart, Th. Wautersstraat en de Broekstraat. Vrijdagavond zou de straat weer vrij zijn voor alle verkeer.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees