Zware crash tegen vangrail ontsiert derde etappe Ronde van Denemarken

Zware crash tegen vangrail ontsiert derde etappe Ronde van Denemarken

Foto: rr

De derde etappe in de Ronde van Denemarken werd gewonnen door de Deen Mads Pedersen (Trek-Segafredo), die ook de leiderstrui overneemt van Casper Pedersen. De wedstrijd werd echter ontsierd door een zware crash in de laatste 50 km, renner Louis Bendixen (Team ColoQuick-CULT) ging uit de bocht en kwam zwaar ten val tegen de vangrail. Matti Breschel (Astana) ontweek de vallende Bendixen maar net en kwam ten val in de graskant. De Ronde van Denemarken werd gisteren al stilgelegd door de slechte weersomstandigheden, ook donderdag speelde het weer dus een grote rol...

Al vroeg vormde zich een kopgroep met vijf renners: Mathias Krigbaum (ColoQuick CULT), Andreas Stokbro (Riwal Platform), Mathias Bregnhøj (BHS-ALmeborg-Bornholm), Mikkel Skjellerup (Deense selectie) en onze landgenoot Benjamin Declercq (Sport Vlaanderen-Baloise). Ook Danilo Napolitano van Wanty-Groupe Gobert zou de aansluiting maken. Maximaal reden ze 5:30 bij elkaar, in het peloton was het Astana dat samen met Trek-Segafredo de ontsnapping controleerde.

Op 47 kilometer van het eind waren de vluchters eraan voor de moeite. Op het lokale circuit zou de Kiddesvej, een helling van zo’n 1 km vlak voor de finish, voor de beslissing zorgen. Drie keer moesten de renners die bedwingen en met stukken tot 21 procent werd het peloton al bij de eerste passage stevig uitgedund tot 40 stuks.

Het regende aanvallen in het slot, finaal trok een elitegroepje met 15 renners richting de meet. Marco Minnaard wilde anticiperen en zette aan voor de slothelling, maar het was Jasper Stuyven die hem tot de orde riep en daarna een hoog tempo oplegde. Met nog één inspanning lanceerde hij ploegmaat Mads Pedersen op de slotklim, de Deen zette door en snelde naar de zege.

Het is voor Pedersen zijn vijfde profzege. Eerder won hij dit jaar de tijdrit en het eindklassement in de Tour du Poitou Charentes (2.1) en kroonde hij zich tot Deens kampioen. Vorig jaar pakte hij een rit in de Ronde van Noorwegen (2.BC).

Corrigeer