Iedere dag een grap, zo wil stand-upcomedian kanker klein krijgen

© zvd

De Zelzaatse stand-upcomedian Joost Van Hyfte heeft een Facebookpagina opgericht waarmee hij dagelijks een glimlach wil toveren op de gezichten van kankerpatiënten.

Dirk Ververs

Stand-upcomedian Joost Van Hyfte startte een Facebookpagina waarop leden een grappig filmpje, leuke foto, een mop of een positieve boodschap kunnen posten. Het initiatief begon met een belofte aan Joris Daniëls, een Limburgse fan en vriend van Joost die strijdt tegen een hersentumor. “Ik wilde Joris een hart onder de riem steken en beloofde hem, onder het motto ‘minstens één lach per dag’ dagelijks via Facebook een leuk filmpje of een mop door te sturen. Maar Joris en zijn familie vonden dit zo’n hartverwarmend initiatief dat ze mijn grappen begonnen te delen. En zo ontstond spontaan ‘Humor tegen den Tumor’.”

Confronterende humor

Van Hyfte zal op de pagina komische filmpjes en boodschapjes posten, maar iedereen die wil, kan een mop of een grappig filmpje of een boodschap delen. “Het moet leuk blijven. Geen gezeur, want zulke commentaren haal ik er onmiddellijk af”, zegt Joost. “Het aanvankelijke opzet om dagelijks een humoristische boodschap te plaatsen voor mensen met kanker blijft vooropstaan, maar natuurlijk breidt deze vriendengroep uit en kan nu iedereen mee profiteren van de pagina.” Die heeft zijn start alvast niet gemist. “Een aantal collega-stand-uppers hebben ook al iets gepost en de vriendschapsverzoeken komen maar binnen”, zegt Van Hyfte.

De stand-upcomedian is in zijn shows niet vies van scherpe en confronterende humor en kent weinig taboes. “Ik heb in mijn leven nog weinig tegenslagen gekend, ik loop hele dagen als een vrolijke Frans rond. Misschien is het door de leeftijd - ik word 48 jaar - en de confrontatie met de kanker bij Joris en nog enkele mensen in mijn dichte omgeving dat er nu rond mijn humor een pelletje liefde is gaan groeien.”

“Ik wil er niet flauw over doen, de pagina lijkt zelfs een beetje op de spreuken van ‘Bond zonder Naam’, maar dan wel met een ferme saus rock ’n roll erover”, besluit Van Hyfte. “Op 17 oktober is Joris ‘special guest’ op een show van mij. Als hij zich voldoende fit voelt en kan komen, dat wordt het voor hem en mij een onvergetelijke avond.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt