Verenigingen sloven zich uit om zaal Nova te redden

De verenigingen houden een petitie. Foto: ddl

Machelen / Diegem -

Acht verenigingen en de uitbater van de zaal, vzw Nova, willen zaal Nova van de sloophamer redden en laten daarom een petitie rondgaan. Die werd inmiddels al meer dan 300 keer getekend.

Femma, KWB Machelen, Harmonie Sint-Cecilia, Vrienden van Lourdes, Okra, Samana, Welzijnszorg en Xenia. Alle dreigen ze binnen afzienbare tijd een nieuw onderkomen te moeten zoeken. De acht verenigingen maken sinds jaar en dag gebruik van zaal Nova, de oude filmzaal in het hart van Machelen. Maar in het voorjaar raakte bekend dat het Novacomplex mogelijk plaats moet ruimen voor een vastgoedproject. De uitbater van de zaal, de vzw Nova, trok toen al aan de alarmbel. Sindsdien bleef het windstil rond de plannen met het complex en dat zorgt voor bange hartjes bij de verenigingen.

De eigenaar van het complex, de Kerkfabriek St-Gertrudis, stelt dat er nog geen beslissing is genomen inzake het dossier. Maar de verenigingen vrezen het ergste. “Daarom zijn we met een petitie gestart”, zegt Noël Vancoille van de KWB Machelen. “De Nova, een zaal met een capaciteit van 550 plaatsen, een uitmuntende akoestiek, concertzaal, feestzalen en een keuken, mag niet verdwijnen. In 2016 werden hier meer dan 400 optredens, concerten, feestjes en tentoonstellingen georganiseerd. De zaal is volledig zelfbedruipend dankzij de vzw Nova en wordt nagenoeg dagelijks gebruikt door tal van verenigingen. De zaal ligt bovendien pal in het centrum en is daardoor vlot bereikbaar voor alle inwoners. Tot slot is er ook het nostalgisch aspect. De Nova is een stukje erfgoed in Machelen.”

Het gemeentebestuur van Machelen ziet een monument als zaal Nova ook liever niet verdwijnen, maar staat machteloos. Indien het toch zover komt, biedt de gemeente wel een alternatief voor de verenigingen. “In het kader van ons masterplan wordt momenteel een nieuwe sport- en vrijetijdssite opgetrokken aan de Heirbaan”, zegt schepen van Cultuur Marco Verberckmoes (Groen). “Daar hebben we onder meer twee goed uitgeruste zalen ter beschikking, waarvan alle verenigingen voor een schappelijke prijs gebruik van kunnen maken. Daarnaast hebben we ook een opslagruimte waar verenigingen materiaal kunnen stockeren. Maar ook deelgemeente Diegem beschikt over een zaal die zich prima leent voor concerten en optreden. We begrijpen dat die infrastructuur mogelijk niet aan alle noden en wensen van de verenigingen tegemoet komt, maar ze zijn hier zeker welkom.”

Dankbaar

De verenigingen zijn de gemeente dankbaar voor de reddingsboei, maar hopen vooralsnog dat zaal Nova gered kan worden. “Wij houden met de KWB geregeld kookavonden”, zegt Noël Vancoille. “In de Nova beschikken we over kookmateriaal, een grote, professionele keuken en ruimte om nadien te tafelen. De nieuwe vrijetijdssite beschikt wel over een kleine keuken, maar we hebben er geen materiaal voorhanden.” Ook harmonie Sint Cecilia ziet niet meteen heil in de alternatieven die de gemeente aanbiedt. “Een sympathieke geste van het bestuur”, zegt bestuurslid Jean Dewaerheid. “Maar de zalen in Diegem en de vrijetijdssite voldoen niet voor een vereniging van onze omvang. Tijdens de repetities kunnen we ons nog behelpen. Maar voor optredens, waarbij 70 man op het podium staat, zijn de overige zalen simpelweg te klein. Ook op vlak van akoestiek is de Nova een huzarenstukje. De sloop van de zaal zou dan ook een ramp zijn voor onze vereniging.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio