En plots wil iedereen dierenarts worden: “We kunnen die zondvloed van studenten niet meer aan”

En plots wil iedereen dierenarts worden: “We kunnen die zondvloed van studenten niet meer aan”

Decaan Frank Gasthuys: “België is een van de weinige landen die geen ingangsexamen voor diergeneneeskund heeft.” Foto: fvv

Gent / Merelbeke -

Ruim een derde meer inschrijvingen en een kwart studenten uit Nederland. Sinds ze werd uitgeroepen tot beste opleiding ter wereld, is de faculteit Diergeneeskunde van de UGent een magneet voor jonge studenten. Decaan Frank Gasthuys pleit voor een bindende toegangsproef. “We kunnen de zondvloed aan studenten niet langer aan.”

Van zware cursussen blokken tot karkassen opensnijden en geïnfecteerde hondenpootjes opereren. Om nog maar te zwijgen over de lange wachtdiensten ’s nachts in de dierenkliniek. De opleiding tot dierenarts is soms een hondenstiel en studenten mogen niet bang zijn om hun handen vuil te maken, ook letterlijk.

Toch is de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, in Merelbeke, groter dan ooit. Vorig jaar riep Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects haar uit tot de beste ter wereld, wegens haar uitstekende onderzoek. Sindsdien wordt de faculteit overspoeld door studenten.

Assistent voor één dag

Met zowat 350 inschrijvingen zijn er nu al ruim dertig procent meer eerstejaars dan vorig jaar, en de inschrijvingsperiode is nog niet afgelopen. Toch staat decaan Frank Gasthuys niet te jubelen. “We zijn erg trots op onze titel,” aldus Gasthuys, “maar hij levert ons ook problemen op. We kunnen de zondvloed aan studenten niet langer aan.”

En plots wil iedereen dierenarts worden: “We kunnen die zondvloed van studenten niet meer aan”
Decaan Frank Gasthuys (met blauwe kiel) in het operatiekwartier: “Waar gaan die afgestudeerden werk vinden?” Foto: fvv

Vooral inzake personeel zit de faculteit in het eerste jaar met een nijpend tekort. “De jongste jaren zagen we ons personeelsbestand maar minimaal stijgen”, aldus Gasthuys. “Nu hebben we extra middelen gekregen voor een parttime assistent die één dag per de week kan worden ingezet. Onvoldoende, gezien de acute noden. Lesgeven in kleine groepen, ideaal voor studenten, lukt nog amper.”

Ingangsexamen nodig

De decaan pleit voor een bindend ingangsexamen zodat studenten niet langer aan de opleiding beginnen met de verkeerde verwachtingen. “Uit een enquête blijkt dat de meeste studenten voor diergeneeskunde kiezen omdat ze ‘graag dieren zien’. Met zo’n zwakke motivatie mag je in het buitenland zelfs niet beginnen. De meeste landen hebben een toelatingsexamen, waarbij een beperkt aantal studenten kan starten. Wij zijn een van de weinige landen die dat niet heeft. Gevolg: een kwart van onze studenten komt uit Nederland.”

Geen werk

Behalve Luik is Gent de enige Belgische universiteit die de volledige opleiding aanbiedt. In totaal telt ze zo’n duizend studenten, van wie er jaarlijks tweehonderd afstuderen. En dierenarts is géén knelpuntberoep. “Er zijn er veel te veel”, zegt Gasthuys. “Waar gaan die mensen werk vinden? De sector van de kleine huisdieren zit vol, die van de paarden ook. Er is nu al veel verborgen werkloosheid bij dierenartsen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS