Tweede landschapskubus krijgt plekje in Kokejane

Iedereen wil even zen worden in deze kubus

Iedereen wil even zen worden in deze kubus

Hecht Herne wil in alle deelgemeenten een gelijkaardige kubus plaatsen. Foto: idh

Herne -

Nadat de werkgroep Hecht Herne vorig jaar een eerste landschapskubus plaatste in Herne met zicht op het glooiende landschap van de Aerebeekvallei, is er nu een tweede kubus klaar. Die krijgt een plaatsje in Kokejane.

Van uit een houten minimalistische kubus even zen worden en in alle rust het landschap overschouwen als een schilderij. Dat is het doel van de landschapskubussen waar Hecht Herne in samenwerking met de gemeente mee uitpakt. “Onze kubussen hebben een bijzonder effect op mensen. Het landschap dat de meesten zo goed kennen even vanop afstand bekijken, doet hen beseffen hoe mooi het hier wel is. Omdat de kubus zelf midden in dat mooie landschap staat, heeft het net dat relax effect”, aldus Frank Nevens van Hecht Herne. “De kubus verwijst ook symbolisch naar Herne dat zichzelf het groene quadrant noemt, verwijzend naar zijn vier deelgemeenten.”

Succes

Toen Hecht Herne vorig jaar een eerste kubus maakte met hout dat door de gemeente werd geleverd, was meteen duidelijk dat dit een succes zou worden. “Fietsers en wandelaars stoppen hier om even te verpozen, er worden foto's gemaakt, mensen komen er picknicken,... Het is duidelijk dat dit landmark niet meer weg te denken is”, aldus Frank. “Zo was het ook al snel duidelijk dat het niet bij die ene kubus zou blijven. De gemeente zag het zitten om in elke deelgemeente er eentje op een mooi plekje te installeren. Zware procedures voor vergunningen zijn hiervoor niet nodig want het gaat om een demonteerbare constructie.”

Andere kubus

Voor de tweede kubus werd een plekje gevonden langs een veldweg, in Herne De Koeskaj genoemd, tussen de Broekstraat en de Waardestraat in Kokejane. Het OCMW stelde hiervoor de grond ter beschikking. Deze tweede kubus kijkt uit over een Pajots weidelandschap, afgezoomd met knotwilgen.

“Het is een andere kubus geworden dan deze in Herne”, aldus Frank Nevens. “We hebben bij deze tweede kubus meer gespeeld met de natuurlijke lichtinval door kleine uitsparingen in het hout van de kubus. De kleine openingen geven ook een extra doorkijk naar buiten toe. Naargelang de stand van de zon verandert ook het zicht vanuit de kubus door de wisselende lichtinval.”

Hecht Herne huldigt zijn nieuwe kubus in Kokejane in op 23 september om 18 uur

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees