Deze indrukwekkende machine trekt straks kabels in zee voor onze kust

Deze indrukwekkende machine trekt straks kabels in zee voor onze kust

De Sunfish moet de kabel van windmolenpark Rentel vanuit zee verbinden met het connectiepunt in Zeebrugge. Foto: dji

Zeebrugge / Oostende -

In de achterhaven van Oostende zijn de hele week testen uitgevoerd met de Sunfish. Deze spectaculaire sleufmachine moet straks de kabel van windmolenpark Rentel vanuit zee verbinden met het connectiepunt in Zeebrugge.

Naast de terreinen van Soetaert, in oktober vorig jaar overgenomen door Jan De Nul nv, stond deze week langs de Esperantolaan in Oostende een opvallende kraan opgesteld. De Sunfish is een sleufmachine die door Jan De Nul in 2015 speciaal werd ontwikkeld voor het Race Bank windmolenproject voor de Engelse kust. De indrukwekkende machine wordt gebruikt om kabels in ondiepe wateren in te ploegen. Het bijzondere aan de machine is dat ze ondanks het gewicht slechts een lage gronddruk heeft om de bodem en vegetatie niet te beschadigen. Jan De Nul zet de Sunfish straks in onderaanneming van Tideway in voor Rentel, het vijfde windmolenpark voor de Belgische kust.

Getest in Oostende

“De Sunfish moet de kabel één meter diep inploegen, van 1,7 kilometer in zee tot aan de waterlijn. Vanaf het strand wordt de kabel drie meter diep ingeploegd, over een afstand van vijfhonderd meter tot het connectiepunt in Zeebrugge”, zegt projectmanager Stan Logghe. Om straks niet voor verrassingen te staan werd de operatie deze week getest in Oostende.

“Het kabelwerk werd gesimuleerd in een softwareprogramma. In deze testfase kalibreren we de resultaten en toetsen we de berekende krachten en wrijvingen aan de realiteit. Na de uitgevoerde testen wordt de Sunfish via pontons gevaren naar Zeebrugge”, aldus Stan Logghe.

Groene stroom

Het Rentel-windmolenpark wordt gebouwd zo'n 34 kilometer voor de kust van Zeebrugge en 40 kilometer van Oostende. De elektriciteitsproductie van de 42 windturbines moeten zo'n 300.000 huishoudens in België van groene stroom voorzien. Rentel sluit straks als eerste windpark op de Noordzee aan op het Belgische elektriciteitsnetwerk via het hoogspanningsstation Stevin in Zeebrugge. De prémontage van de windturbines gebeurt in de Oostendse haven. Siemens Wind Power maakt vanaf 1 januari 2018 een jaar lang gebruik van het haventerrein. Vanop de Rebo-terminal in de haven zullen de onderdelen van de windturbines worden klaargezet om ze in zee te installeren op de voetstukken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees