Parket vervolgt vrachtwagenchauffeur die Yamen (6) aan school doodreed

Parket vervolgt vrachtwagenchauffeur die Yamen (6) aan school doodreed
Brugge -

De Nederlandse vracht­wagenchauffeur (59) die kleuter Yamen (6) in februari aan de schoolpoort in Brugge doodreed, zal binnenkort voor de politierechter verschijnen. Een deskundige heeft geoordeeld dat hij in de fout ging. “Het proces zal nog dit jaar plaatsvinden”, klinkt het bij het parket. “De deskundige stelde een verslag op en stelt heel duidelijk dat de chauffeur het jongetje had moeten opmerken. Hij is vertrokken toen hij nog op het zebrapad aan het ­oversteken was.”

LEES OOK: Vier maanden geleden ontsnapt aan de gruwel in Syrië, nu verongelukt op drukke gewestweg voor de schoolpoort

Een technische formaliteit zorgt ervoor dat de Nederlandse vrachtwagenchauffeur (58) die de kleine Yamen (6) aan de schoolpoort doodreed nog geen dagvaarding in de bus kreeg. Het dossier is namelijk rond en duidelijk volgens het parket. “De deskundige stelde een verslag op en stelt heel klaar dat de chauffeur het jongetje had moeten opmerken”, zegt het parket. “Hij is vertrokken toen hij nog aan het oversteken was.”

Te vroeg vertrokken

Het ongeval schokte in februari de hele regio. De kleine Yamen, een kleuter uit Syrië, werd op het zebrapad vlakbij de schoolpoort aangereden door een vrachtwagen. De jongen was de Gistelsesteenweg in Sint-Andries (Brugge) aan het oversteken naar zijn kleuterklas in het Sint-Lodewijkscollege. De Nederlandse vrachtwagen was gestopt om enkele andere kinderen en ouders over te laten, maar vertrok op het moment dat Yamen nog niet over was.

De camera’s verderop aan De Platse registreerden het ongeval vanuit de verte. Veel is er op de beelden niet te zien. Enkel de vrachtwagen die stopt aan het zebrapad en daarna – helaas te vroeg – opnieuw vertrekt. Maar omdat de beelden niet op de computers in de Brugse rechtbank afgespeeld kunnen worden, sleept de zaak nu wat aan. Er werd aan de politie gevraagd om die om te zetten zodat ze aan het dossier gevoegd kunnen worden en eventueel in de politierechtbank getoond zouden kunnen worden.

Spijt

De vrachtwagenchauffeur uit Alblasserdam mag dus binnenkort een dagvaarding verwachten. Volgens het parket zal de zaak nog voor het einde van het jaar behandeld worden. Een politierechter zal dan moeten oordelen of de man inderdaad een fout gemaakt heeft. Hoe dan ook was dat er eentje waar hij enorm veel spijt van heeft. “Ik stond een hele tijd stil voor dat zebrapad”, verklaarde de man vlak na het ongeval in onze krant. “Ik liet verschillende ouders en kinderen over. Het is mij echt een raadsel hoe, maar dat kind is op de een of andere manier onder mijn vrachtwagen gekomen. Ik heb hem echt niet gezien. Het is onwezenlijk wat er gebeurd is. Ik vind het verschrikkelijk voor die jongen en zijn moeder.”

De Nederlander riskeert in de rechtbank naast een gevangenisstraf ook een rijverbod en een geldboete.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees