“Deze zaak zal eindigen in bloed”, zei zijn schoonzoon. En hij hield woord

“Deze zaak zal eindigen in bloed”, zei zijn schoonzoon. En hij hield woord

Calik C. heeft intussen een kind met de jonge vrouw om wie de ruzie draaide. Foto: fvv

Gent / Lokeren -

De Turkse schutter (34) die in 2014 op de Henleykaai zijn schoonvader Hüsnü C. (38) uit Lokeren heeft doodgeschoten, riskeert de maximumstraf van 30 jaar cel. “Toen Ceylan C. vrij was in afwachting van zijn proces, reisde hij naar Turkije, brak in het appartement van de man die hij had vermoord in en had er betrekking met diens dochter.”

“Een man die zijn schoonvader doodschiet. Dat moet een Turkse afrekening zijn.” Dat vooroordeel kreeg procureur Bernadette Baeyens van het Gentse parket de afgelopen maanden geregeld te horen. Vrijdag, tijdens de behandeling van de zaak, kon ze niet genoeg benadrukken dat dit geen ‘typisch Turks’ dossier is. “Als mijn jonge dochter niet naar huis zou komen en kiezen voor een man die haar geen toekomst kan bieden, zou ik minder rustig blijven dan deze Turkse ouders.”

De aanslepende ruzie tussen schutter Ceylan C. en zijn schoonvader over de jonge vrouw escaleerde op 24 juni 2014 op de Henleykaai. Op camerabeelden die tijdens de zitting werden getoond, is te zien hoe C. gehurkt naast zijn wagen zit. Wanneer zijn schoonvader met een vriend aankomt, duurt het amper twee seconden voor de man een kogel in het hoofd krijgt. “Dat er toen geen twee doden vielen, komt omdat het wapen blokkeerde”, zegt het Gentse parket.

“Dat is spuwen op zijn graf”

Procureur Baeyens ziet geen verzachtende omstandigheden en vordert de maximumstraf: 30 jaar effectieve opsluiting. “De intentie om te doden staat vast. Ceylan C. heeft met gestrekte arm gemikt op het hoofd. Hij had er eerder mee gedreigd dat de zaak in bloed zou eindigen en foto’s van een wapen opgestuurd. Er was dus een plan. Een motief vind ik niet, maar dat hoeft ook niet. Een wapen kopen en schrijven wat je van plan bent, is voldoende.”

“Deze zaak zal eindigen in bloed”, zei zijn schoonzoon. En hij hield woord
De schutter wachtte zijn schoonvader op de Henleykaai op en legde hem met één schot in het hoofd om. Foto: lva

Waar de procureur zich ook aan stoorde, was het gedrag van Ceylan C. nadat hij, door een juridisch-technisch probleem, in afwachting van zijn proces vrij was zonder voorwaarden. “Hij reisde toen naar Turkije, brak in het appartement van de man die hij had vermoord in en had er betrekking met diens dochter. Dat is spuwen op die man zijn graf. Hij postte ook foto’s van wapens op zijn Facebookpagina en verklaarde aan de psychiater dat het goed met hem gaat. Nul inzicht heeft die man. Nul.”

De jonge vrouw om wie het allemaal draaide, aanhoorde alles vanuit de zaal. Ze heeft nog steeds een relatie met de man die haar vader heeft gedood. Meer nog, ze hebben ondertussen samen een kind. Toen het liederlijke leven van haar grote liefde werd blootgelegd, verliet de vrouw tijdelijk de zaal.

“Schitterende vent”

Over enkele weken weet het koppel hoe lang ze door de rechtbank worden gescheiden. Filip Van Hende, de advocaat van schutter Ceylan C., deed er vrijdag alles aan om die tijd zo kort mogelijk te maken. Volgens hem was het slachtoffer een schitterende vent. Dat er een diepe gracht ligt tussen de dochter en de rest van de familie, vindt de advocaat erg.

Maar de vader was volgens Van Hende evenmin een heilige. “Hij heeft mijn cliënt verschillende keren met de dood bedreigd. Hij zou zijn dochter nog liever uithuwelijken aan een Marokkaan of een Turkse herder. En dat wapen op de bewuste dag? Dat was ter verdediging. Het dodelijke schot was een toevalstreffer.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees