Voor het eerst in 300 jaar woont er niemand meer op Barbuda

Het aantal inwoners van dit droomeiland na orkaan Irma: 0

Het aantal inwoners van dit droomeiland na orkaan Irma: 0

Foto: AFP

“De schade is compleet. Een humanitaire ramp.” Orkaan Irma heeft niet alleen zowat alle gebouwen op Barbuda vernield, maar roeide ook de “manier van leven” uit op het Caribische eiland. Alle 1.800 werden geëvacueerd en de ravage is zo groot dat het hele eiland onbewoonbaar is. Voor het eerst in eeuwen woont er niemand meer op de idyllische vakantiebestemming.

Barbuda zal nooit meer hetzelfde zijn na de doortocht van de categorie 5-orkaan Irma. De 1.800 bewoners van het eiland - dat deel uitmaakt van land Antigua en Barbuda - werden allemaal geëvacueerd en het ziet er niet naar uit dat ze snel terug naar hun huizen kunnen terugkeren. Meer dan 95 procent van de gebouwen op Barbuda zijn compleet vernield. Irma eiste ook het leven van één kind op het eiland.

“De schade is compleet”, zegt Ronald Sanders, de ambassadeur van het Caribische eiland in de Verenigde Staten. “Het is een humanitaire ramp. Voor het eerst in meer dan 300 jaar woont er niemand, geen enkele levende ziel, op Barbuda. Een eeuwenoude beschaving is gewoon van de kaart geveegd.”

Het aantal inwoners van dit droomeiland na orkaan Irma: 0
Foto: AFP

Antigua en Barbuda werd in 1981 onafhankelijk van het Britse Gemenebest. Afgelopen juli werd het bevolkingsaantal nog geschat op ruim 94.000 mensen, maar ruim 97 procent daarvan woont op het eiland Antigua. De overwegend christelijke en Engels sprekende natie heeft enkele financiële instellingen, maar is vooral afhankelijk van toerisme, dat ongeveer 60 procent van het bruto nationaal product (BNP) uitmaakt.

Antigua liep ook schade op door Irma, maar zeer beperkt. Barbuda daarentegen moest het zeer zwaar ontgelden: de gehele infrastructuur werd met de grond gelijk gemaakt. “Gelukkig waren we goed voorbereid op de komst van de orkaan en hebben we zo goed als iedereen op tijd kunnen evacueren en overbrengen naar Antigua”, aldus Sanders.

Het aantal inwoners van dit droomeiland na orkaan Irma: 0
Foto: AFP

De mensen werden ondergebracht in overheidsgebouwen. “De levensomstandigheden zijn niet perfect, maar we zijn veilig en de kinderen kunnen naar school”; vervolgt Sanders. “De bewoners van Antigua hebben ook heel genereus hun woningen opgesteld voor getroffen slachtoffers van Irma.”

Hoewel er volgens de regering ook mensen zullen zijn die na de wederopbouw verkiezen om op Antigua te blijven, kijken de meeste bewoners nu al uit naar een terugkeer naar hun thuishaven. “De bevolking heeft een sterke band met het eiland, de plaats waar hun voorouders begraven zijn. Vele generaties hebben er gewoond, de mensen kennen niets anders. Het eiland maakt deel uit van wie ze zijn.”

De wederopbouw zal echter veel tijd en geld kosten, humanitaire hulp is nodig. “Zonder bijstand kunnen we het niet”, besluit Sanders. Bekende acteurs zoals Robert De Niro zijn echter al begonnen met een geldinzameling om het eiland te redden.

Corrigeer

MEER NIEUWS